Şili’de kadınlar mücadelenin en önünde

06.12.2019 - 12:41
Haberi paylaş

Şili feminist hareketin en güçlü olduğu ülkelerden biri dünyada. 2016’daki Ni Uno Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ve ardından MeToo (Ben de) hareketiyle birlikte 2019’a kadar kadına yönelik şiddete ve baskılara karşı çok büyük eylemler düzenlenmişti.

2019’daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 350 bin kadının başkent Santiago’da, 800 bin kadının ise ülke genelinde sokağa çıkması birkaç ay sonraki ayaklanmanın habercisi gibiydi. Kadınlar sadece kürtaj hakkı, taciz ve tecavüz gibi konularda değil sosyal adalet konularında da slogan attılar.

Ekim ayında ise lise öğrencilerinin başlattığı ulaşım zammı protestosu hızla hükümet ve neoliberalizm karşıtı bir kitle hareketine dönüşmüştü. Lise öğrencileri içerisindeki genç kadınların çokluğu da gösterilerde göze çarpıyordu. Sokaklara çıkan ve genel grev örgütleyen yüzbinler arasında kadınlar hemen her karede en önde yer alıyordu. Çok sayıda kadın polis şiddetine maruz kaldı, öldürüldü, gözaltına alındı, işkence gördü, onlarcası plastik mermiler nedeniyle gözünü kaybetti.

Devlet şiddetini protesto eden de yine kadınlar oldu. 1 Kasım’da başkent Santiago’da sokağa inen 1000 kadın “sessiz yürüyüş” adını verdikleri yürüyüşte siyahlar giyerek ve ellerinde çiçek taşıyarak iki hafta süren gösterilerde ölenler ve yaralananlar için adalet talep etti.

Şili’de gösterilerin sembolü haline gelen bazı kadınların şüpheli ölümleri hem ülkede hem dünyada yankı uyandırmıştı. 20 Ekim’de başkent Santiago’da cansız bedeni demir parmaklıklara asılı olarak bulunan Sokak Sanatçısı Daniela Carrasco’nun gözaltında işkence ve tecavüz sonrası öldürüldüğü iddia edilmiş ancak feminist avukatlar durumun henüz belli olmadığını söylemişti. Bu şüpheli olayın ardından da 22 Kasım’da gazeteci ve fotoğrafçı Albertina Martinez Burgos evinde bıçaklanarak öldürülmüş şekilde bulundu. Martinez’in polis şiddetini fotoğraflayarak medyaya geçtiği söyleniyordu. 

Bu ölümlerin ardından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde binlerce kadın sokaklara indi. Feminist örgüt Las Tesis ise aynı gün Şili Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı önünde tecavüzcülere karşı danslı bir protesto gerçekleştirdi.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol