Geri adım atmayacağız!

09.11.2019 - 08:27
Haberi paylaş

İzmir'deki Sosyalist Tartışma'da 'Kadınların özgürlüğü: İhtimaller ve karşıt eğilimler' konuşuldu. Alemşah, aktarıyor...

Kadına yönelik şiddetin arttığı, kazanılmış olan haklarımızın bir bir elimizden alınmaya çalışıldığı bu dönemde mücadelenin öneminin bir kez daha vurgunladığı İzmir Sosyalist Tartışma toplantılarında hep birlikte mücadelenin yükseltilmesinin otoriter ve sağ yönetimlere karşı hep birlikte karşı durmanın önemini bir kez daha vurguladık.

Kadınların asli görevi çocuklara, yaşlı, hastalara bakma ve ev işlerini yapma üzerinden tanımlanıyor. Kadınların istihdamını artırma ev ve iş yaşamanın uyumlaştırılması üzerinden yapılıyor. Bunun adı güvencesiz, esnek çalışmadır. Tam da sermayenin doğrudan talebi, esnek-güvencesiz-ucuz çalışma Türkiye de kadınlar üzerinden yaygınlaştırıldı. Ne kadınların istihdamında artışa ne ücret eşitliğine ne de cinsiyetçi iş bölümüne engel oldu.  

2019 Mart ayında hazırlanan kadının emeği raporunun araştırmasının sonuçlarına göre;

- Her 10 kadından sadece 3'ü istihdam ediliyor. 

- Her 10 kadından 4'ü kayıt dışı çalıştırılıyor. 

- 2018 Kasım ayı itibariyle kadın işsizliği %15 arttı. 

- İşsizlik sigortasına başvuran kadın sayısı bir yılda %57.7 arttı. 

- 1 milyonun üzerinde kadın hiç bir hakkını alamadan işten çıkartıldı. 

- Kadınlar erkeklerden daha az kazanıyor, üçret eşitsizliği devam ediyor. 

- 12 milyondan fazla kadın ailesel sorumluluklar ve ev işleri nedeniyle çalışamadıklarını söylüyor

Kadın bedeni üzerinden politika yapmak isteyen yönetimlere, yasalara karşı bizler buradayız ve bunları kabul etmiyoruz, mücadelemiz tüm kadınlar, işçiler, lgbti+’lar, göçmenlerle birlikte devam edecek.

Alemşah

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol