8 Mart etkinlikleri Bakırköy mitingiyle başladı

04.03.2019 - 08:49
Haberi paylaş

Bakırköy’de düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine binlerce kişi katıldı.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, “Özgürlüğümüz için direnişte; krize, savaşa, şiddete karşı alanlardayız!” sloganıyla Bakırköy Pazar Alanı’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi düzenledi.

Mitingin açılış konuşması Türkçe ve Kürtçe yapıldı. Açıklamanın Türkçesini İstanbul 8 Mart Kadınlar Platformu adına Sevgi Öztürk okudu.

Öztürk, olağanüstü hal (OHAL) süreciyle artan baskıya, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile muhalif çalışanların ihraç edilmesine ve savaş politikalarına değindi:

“Dünyayı kadınlara cehennem eden erkek egemenliğine, kapitalizme karşı her 8 Mart’ta olduğu gibi yine alanlardayız ve taleplerimiz kabul edene kadar daha da çoğalarak, birleşerek, güçlenerek sesimizi yükselteceğiz.

İnsanlığa hiçbir faydası dokunmayan, krizler ve savaşlarla dünyayı yaşanmaz hâle getiren, ezilen ve sömürülenleri tahakküm altında yaşamaya zorlayan bu düzen, mücadelemizle değişecek.

Sömürüye, tek adama rejimine, erkek egemen sisteme, eşitsizliğe karşı inatla ve ısrarla; Vardık, Varız, Var olacağız!”

Açlık grevinde 116’ncı günü geride bırakan Leyla Güven’in eylemine de dikkat çeken Öztürk, “Bu onurlu direnişi selamlıyoruz” dedi.

Talepler

Mitingde Öztürk, platform adına kadınlarını taleplerini sıraladı. Talepler şöyle:

- Binlerce kadın gibi katledilen, patronu tarafından camdan atılarak intihar süsü verilmek istenen, mahkemesinde; bekaretinden, yaşam tarzına hayatı didiklenerek neredeyse ölümü meşrulaştırılan Şule Çet için adalet istiyoruz. Katledilen bütün kadınlar için adalet istiyoruz.

- 31 Ocak'tan bugüne açlık grevinde olan trans mahpus Buse’nin hakkı olmasına rağmen cinsiyet uyum operasyonu gerçekleştirilmiyor. Buse yaşasın, hakkı olan ameliyat için Adalet Bakanlığı harekete geçsin.

- 300 güne yakın süredir soğuğa, baskı ve engellemelere zerre kulak asmadan bütün topluma umut olan mücadeleleriyle direnen, sendikal hakları için olduğu kadar toplumsal varlıkları için de sesini yükselten Flormar işçilerini sahipleniyoruz. Bütün taleplerinin kabul edilmesi ve işlerine geri dönmeleri için bulunduğumuz her yerde direnişlerini büyüteceğiz.

- 31 Mart yaklaşan yerel seçimlerde kadınların sözünün talebinin yok sayıldığı yerel yönetim anlayışının karşısında olacağız. Bizi yok sayan tek adam tek parti ittifaklarına karşı eşitlik mücadelemizi sokağa sandığa taşıyacağız.

- İstihdamda yok sayılan emeğimizin karşısında eşit işe eşit ücret talebimizi yineliyoruz.

- Kadının toplumdaki ezilen kimliğini perçinlemek için nafaka hakkına yapılan saldırılar geri çekilsin. Nafaka, çalışma olanaklarından yoksun olduğu için kendisini geçindirecek imkânı olmayan ve şiddete mahkûm edilen kadınların güvencesidir. İş bulmada boşanan kadınlara öncelik verilsin.

- Cinsel istismar vakalarında uygulanan iyi hal indirimi kabul edilemez. Tacizciyle evlenme durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa tasarısı süresiz olarak geri çekilsin.

- Mutfağa ve ev işlerine mahkûm edilen ve bu yolla ezilmesi perçinlenen kadınların özgürleşmesi için ev içi işlerin toplumsallaştırılması, kreşler yemekhaneler ve çamaşırhaneler kurulmasını istiyoruz.

- 8 Mart tüm dünyada kadınların ortak mücadelesi olarak alanlarda olduğu bir gündür. 8 Mart ücretli izin günü ilan edilsin.

Flormar işçileri de eylemdeydi

Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’in mesajını Özlem Kizir Alkan okudu. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

"8 Mart’ta aranızda olamadığım için çok üzgünüm. Bu 8 Mart döneminde kızım Öykü Arin için çok mücadele ediyorum ve sizden de bu konuda destek istiyorum. 8 Mart bu sene benim için başka bir ümidi taşıyor. Belki de canım kızımın hayatını kurtaracak donör sizlerden çıkabilir. 8 Mart etkinliklerine ve eylemlerine katılan kadınların kök hücre bağışı kampanyasını büyütmek üzere elimizden tutacağını ümit ediyorum. Kadınlar birlikte mücadele ederse Öykü’lerin kirpiği yere düşmeyecek."

Konuşmaların ardından Sanatçı Ruken Yılmaz sahne aldı.

10 aydır fabrikaları önünde direnen Flormar işçileri de kadın mitingindeydi.

Bültene kayıt ol