31 Mart yerel seçimlerinde siyasi partiler çok az sayıda kadın aday gösterdi.
Gösterilen kimi kadın adaylar da seçilemeyecek yerlerden aday. AK Parti’nin 1297 adayının 24’ü, MHP’nin 750 adayından 14’ü, İYİ Parti’nin 122 adayından 5’i, Saadet Partisi’nin 261 adayından 2’si kadın. Parti tüzüğünde kadınlara yüzde 33 oranında temsil hakkı tanıyan CHP’nin 842 adayından sadece 44’ü, yani yüzde 5,23’ü kadın.
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin kadın aday sayılarının azlığına ilişkin eleştirilere “Kadın aday istiyoruz, kadın arkadaşlar da kalkıp erkek aday söylüyor” yanıtını verdi. Kadınların aday gösterilmemesinin sebebi kadınlardır diyerek, kadınları suçladı. Oysa CHP içinde kadın adayların diğer kadın adayları destekledikleri ve pek çok kadının adaylık başvurusu yaptığı biliniyor. Kadınların siyasette temsilinin önü yine kesilmiş durumda.
Yerel yönetimler ve kadınlar
Kadın adayların azlığı, partilerin yerel yönetimler konusundaki ufkunun ne kadar kısıtlı olduğunu da gösteriyor. Belediyeler için kadın adayların neredeyse hiç olmaması, yerel seçimlerden sonra belediyelerin kadın politikası için de ipucu. Çok açık ki kadınların talepleri ancak seslerinin güçlü olduğu ortamlarda dile getiriliyor. Yerel yönetimler kadınların gündelik birtakım haklara erişimi için çok önemli. Şiddet gibi konuların yanı sıra sağlık ve bakım hizmetleri, kadınları güçlendirici araçlar açısından, yerel yönetimler kritik bir rol oynuyor.
Kayyımlar
Kürt illerindeki HDP belediyeleri, yerel yönetimlerin kadın politikası açısından önemli role sahipti. Kayyımların atanmasıyla birçok belediyenin kadın faaliyeti de yok edildi. Sadece Diyarbakır’da 43 kadın merkezi kapatılmıştı. HDP belediyelerindeki bu merkezler, şiddete maruz kalan kadınlara destek hizmeti sunuyordu. Farklı illerde kadın sığınma evleri, kreşler, belediyelere ait ‘alo şiddet’ hatları kapatıldı. Kayyım politikasıyla kadınlar aile içi şiddete bir nevi terk edilmiş oldu. Kadın adaylara dair genel manzara birçok büyükşehir ve ilçe belediyesinde benzer bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
(Sosyalist İşçi)