Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, çocuk istismarına af girişimleri üzerine eylem çağrısı yaptı. Kadınlar, bu akşam (4 Şubat) saat 18.00'da #İstismarıAffettirmeyeceğiz etiketiyle sosyal medyada, yarın (5 Şubat) ise Meclis açılırken saat başı sokakta olacaklarını duyurdu.
Kadınlar Birlikte Güçlü platformu, çocuk istismarı faillerine yönelik affın gündeme getirilmesine tepki göstererek eylem çağrısında bulundu.
Bu akşam (4 Şubat) saat 18.00'da #İstismarıAffettirmeyeceğiz etiketiyle sosyal medyada, yarın (5 Şubat) ise Meclis açılırken saat başı sokakta olacaklarını duyuran kadınlar, "Çocuk istismarcılarına affı aklınıza da Meclis'e de getirmeyin!" başlığıyla da bir açıklama yayınladı.
"Farklı biçimlerde uygulanan cinsel şiddet"
"Çocuklara yönelen cinsel şiddeti, istismarı meşru kılmayı aklınızdan bile geçirmeyin" denilen açıklamada özetle şöyle denildi:
"Çocukların cinsel istismarını 'başarılı ve mutlu' evlilik koşuluyla suç olmaktan çıkarmayı amaçlayan yasa tasarısı 2016'da, AKP eliyle Meclis'e getirildiğinde her türlü çevreden, görüşten kadınlar olarak güçlü itirazımızla bunu engellemiştik. Bu sefer de cinsel istismar faillerine af gündemde.
"Medyada 'mağdurlara af' diye sunulan bu düzenlemenin kapsamına girecek olanlar kim?
"15 yaş ve altındaki kız çocuklarına cinsel istismar suçu işlemiş veya istismarı – örn. zorla evlendirerek – azmettirmiş kişiler. Affın cebir, şiddet ve tecavüz durumunu kapsamayacağı söyleniyor ancak Türk Ceza Kanunu'na göre 15 yaş ve altında rıza aranmadığından her türlü cinsel davranış cebir ve şiddet sayılarak 'cinsel istismar suçu' kapsamına giriyor.
"Dolayısıyla affedileceklerin cebir ve şiddet uygulamamış olması mümkün değil. Devletin ve medyanın "mağduriyet" deyip geçtiği bu durum, en açık ifadesiyle çocuklara farklı biçimlerde uygulanan cinsel şiddettir."
Platform, "mağduriyet ne", "af çözüm mü?" ve "çözüm ne?" başlıklarında açıklamaya şöyle devam ediyor:
Peki bahsi geçen bu 'mağduriyet' ne?
"15 yaşını doldurmamış kız çocukları resmi olmayan yollarla – imam nikâhıyla – evleniyor, evlendiriliyor. Ortaya çıkınca, cinsel istismar suçundan şikâyete bağlı olmaksızın soruşturma başlatılıyor. Ancak bu ağır suçtan sanıklar nedense tutuksuz yargılanıyor, davalar 6-7 hatta 10 yıl sürüyor. İstismara maruz kalan kız çocukları hızlıca devlet koruması altına alınması gerekirken 15 yaşını doldurduktan sonra bir de resmi nikâh kıyılarak evlendiriliyor.
"10 yıl sonra erkeğin cezası onanıp hapse girdiğinde, kadın 25 yaşına gelmiş, çocuk doğurmuş ve çocuklarının bakımıyla tek başına ortada kalmış oluyor. Yani sürekli dillendirilen mağduriyeti yaratan cinsel istismarın cezalandırılması, faillerin hapiste olması değil; mevcut yasaların etkin ve hızlı bir şekilde uygulanmaması, suç gerçekleştiği anda 'aile içinde çözülür' yaklaşımıyla gerekli müdahalenin yapılmaması.
"Bunun sorumlusu da çocuklara geçmişte ve bugün gerekli korumayı sağlamayan; sorunu, kadınlara sosyal güvence, eşitlik ve kız çocuklarının koşullarının iyileştirilmesi yerine istismarcılara af çıkararak ve çocuk istismarını evlilikle örterek çözmeye yeltenen devlet politikaları."
Af çözüm mü?
"Afla 10 bin kişi cezaevinden çıkacak. Bu sayı 2016'da 2000 civarındaydı. Bu veriyi doğru kabul edersek geçen iki yılda sayı 5'e katlanmış. Şimdi bu afla birden 15 yaş ve altındaki kız çocuklarının imam nikâhıyla evlendirilmesi, istismar edilmesi son mu bulacak? İki yıl sonra bir 10 bin kişinin daha "mağduriyetini gidermek için affedilmesi gerek" demeyecekler mi? Bir önceki af da buna emsal teşkil edecek. Böylece:
• Çocuk istismarı, tecavüz, erken ve zorla evlilikler karşısında "afla meşrulaştırma" bir devlet politikası haline gelecek.
• Uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış 'çocuk' tanımı değişecek. Bırakın 18 yaş altını, 15 yaş altı dahi tam anlamıyla 'çocuk' sayılamayacak; 'cebir ve şiddet' olmadığına hükmedilirse evlendirilmesi, istismar edilmesi af kapsamına girebilecek. Bu da 15 yaş altındaki çocuklar evliliğe rıza verebilir anlamına gelecek.
• Cinsel istismarı durumunda evlilik yoluyla çocuğu bir ömür istismarcıya mahkûm etmek özendirilmiş olacak.
• Hayatlarımızı belirlemeye çalışan dinci politikaların parçası olarak 15 yaş ve altında imam nikâhı adeta devlet eliyle teşvik edilmiş olacak.
Çözüm ne?
"Çözüm istismarcıları affetmek, 'ne olursa olsun yeter ki aile içinde olsun' demek değil; yasaları etkin ve zamanında işletmek, davaları sürüncemede bırakmamak, erken yaşta ve zorla evliliği suç olarak düzenlemek, çocukların haklarını korumak ve oluşan/oluşacak mağduriyeti sosyal politika yoluyla gidermektir.
"Kadın dayanışmasının ve mücadelesinin haklarımızın da hayatlarımızın da teminatı olduğunun bilinciyle Meclis'e hatırlatıyoruz:
"Çocuklara yönelen cinsel şiddeti, istismarı meşru kılmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Defalarca olduğu gibi bugün de bundan sonra da tacizcilere, tecavüzcülere, istismarcılara yönelik affı gündem eden her yasanın, uygulamanın, politikanın karşısındayız."
Kadınlar Birlikte Güçlü grubu yarın şu noktalarda olacaklar:
Maltepe- Maltepe Cami, saat 14.00
Bakırköy- Özgürlük Meydanı, saat 15.00
Kartal- Bankalar Caddesi, saat 16.00
Beyoğlu- Firüzağa Meydanı, saat 17.00
Sarıyer- Hacıosman Metro Çıkışı, saat 18.00
Kadıköy- Khalkedon Meydan, saat 19.00
(Bianet)