Derya’dan iki gündür haber alınamıyor: #İranlıDeryaNerede

23.11.2018 - 16:31
Haberi paylaş

Ailesinden kaçarak İran’dan Türkiye’ye gelen ve Ankara’da BM binası önünde oturma eylemi yapan Derya’dan iki gündür haber alınamıyor.

İran’da ailesinden gördüğü şiddetten kaçarak Türkiye’ye gelen Derya, üçüncü bir ülkeye gitmek için yaklaşık bir aydır Ankara’da bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) önünde oturma eylemi yapıyordu. BM’deki ilgililer verdiği bilgye göre polis tarafından götürülen Derya’dan iki gündür haber alınamıyor.

Ekmek ve Gül'ün haberi sonrasında çeşitli hukukçular ve kadın derneklerinin desteğini sağlayan Derya’nın üçüncü bir ülkeye gönderilmesi için çeşitli girişimlerde bulunulurken, Derya da soğuk hava koşullarına rağmen oturma eylemini sürdürüyordu. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hafta başında sığınma evine yerleştirme talebini daha önce sığınma evinde gördüğü şiddet nedeniyle reddeden ve Türkiye’de can güvenliği olmadığı için biran önce gitmek isteyen Derya’ya, oturmaya devam etmesi halinde polisler tarafından götürüleceği söylenmişti. Bu uyarıdan bir gün sonra Derya’dan haber alınamadı. Gazetemize bilgi veren Ankara Barosu avukatı Ayşe Çelik, Birleşmiş Milletler’in, İnsan Kaynağı Geliştirme Vakfı’nın (İKGV) ve Göç İdaresi’nin konu ilgili bilgisi olmadığını aktardığını söyledi.

Polisin götürdüğü iddiası üzerine Derya’yı emniyette aradıklarını anlatan Çelik, herhangi bir sığınma evine yerleştirildiği takdirde Derya’nın telefonunu kullanabileceğini dile getirdi. Çelik, ilgili kurumlardan bilgi alamadıklarını belirterek, “Derya’nın oturma eylemi yaptığı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yakınlarındaki Yıldız Karakolu’ndan ulaşamadık. Emniyetten de Derya ile ilgili bilgi yok. Şu an ilçe karakollarına bakıyoruz. Umarım İdari Gözetim Merkezi’ne götürmemişlerdir” diye konuştu. Uzun süredir dışarıda beklediği ve sağlıklı beslenemediği için de sağlık sorunları yaşayan Derya, sık sık hastaneye kaldırılıyordu.

(Burcu Yıldırım- Ekmek ve Gül) 

Bültene kayıt ol