Transfobik nefrete karşı direniş: Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağız

27.08.2018 - 20:52
Haberi paylaş

Geçtiğimiz gün İstanbul, Beyoğlu’nda evinin önünde öldürülen trans kadın Esra Ateş için bu gece (27 Ağustos) evinin önünde bir basın açıklaması ve anma gerçekleştirildi. Marksist.org Esra Ateş’in anmasındaydı.

Beyoğlu’nda evinin önünde öldürülen trans kadın Esra Ateş için 200’e yakın aktivistin katıldığı bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamadan satır başları şöyleydi:

“Esra’nın katilini tanıyoruz! Esra’nın katilinin daha birkaç gün önce Bursa’da işkence edilerek öldürülen Begüm’ün katiliyle, Hande Kader’i yakarak katledenlerle, Eylül Cansın’ı intihara sürükleyenlerle, Muhammed Wisam Sankari’yi kafasını keserek öldürenlerle aynı olduğunu biliyoruz!”

“Esra Ateş 2 gün önce tam burada, Beyoğlu’nun göbeğinde, karakola 1 dakika mesafede, başında polislerin beklediği bir sokakta yaşadığı evin önünde boğazı kesilerek katledildi! Soruyoruz: Mesele yasaklamalar olunca tüm güçlerini seferber eden devlet yetkilileri seks işçisi bir trans kadın öldürülürken müdahale edemeyecek kadar aciz midir? Yoksa seks işçilerini korumak mı istememektedir? İstanbul’un göbeğinde işlenen bu cinayetin ve her gün, her gece sokaklarda güvencesiz şekilde çalışırken seks işçilerinin uğradığı saldırıların sorumlusu sadece failler midir?”

Trans kadınlar, kadındır; seks işçileri, işçidir

“Devletin işlediği suçlar ve  uyguladığı hak ihlalleri sadece bizleri korumamakla bitmemektedir. Devlet yasaklarıyla, engellemeleriyle, politikalarıla LGBTİ+’lara karşı nefret üretmekte; LGBTİ+ cinayetlerinin failleri yargılanırken tıpkı kadın cinayetlerinde yaptıkları gibi ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimleriyle faillere güç vermekte, yeni cinayetlerinin ve saldırıların önünü açmaktadır!”

“Trans kadınlar, kadındır! Bir kez daha diyoruz: Trans kadınlar, kadındır!”

“Seks işçileri işçidir! Diğer tüm işçilik biçimlerinde olduğu gibi seks işçileri de güvenli çalışma koşullarına erişmelidir. Seks işçilerini güvencesizliğe ter eden sistemden hesap sorulmadan diğer iş alanlarındaki ihlaller de son bulmayacaktır! Saldırılar bir bütünün parçasıdır ve mücadele herkes için olmalıdır!”

“Bizler burada olan ve olamayan LGBTİ+’lar ve LGBTİ+fobi karşıtları olarak Esra’yı kaybetmenin acısını ve öfkesini yaşıyoruz. Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Trans kadınız, orospuyuz, işçiyiz; alışın, buradayız, gitmiyoruz!”

(Haber ve fotoğraf: Bahan Gönce)

Bültene kayıt ol