İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçilerin eylemleri devam ediyor

Belediye seçimlerinden önce Tunç Soyer tarafından işe alınarak işbaşı yaptırılan 148 personel, seçimlerden hemen sonra Cemil Tugay tarafından işten çıkarılmış, ancak daha sonra tekrar işe alınarak Park ve Bahçeler biriminde göreve başlatılmıştı. Aynı işçiler, geçen ay İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) maaşları geç yatırması nedeniyle sendikanın çağrısına uyarak iş bırakma eylemine katılmışlardı.

Bugün gelinen noktada ise aynı işçiler, “verimli çalışmadıkları” gerekçesiyle tekrar işten çıkarıldılar. İBB’de örgütlü ve 23.000 işçiyi kapsayan DİSK Genel-İş Sendikası’na bağlı 1, 2, 3 ve 9 No’lu şube yönetim kurulları, dün 2 Şubat akşam saatlerinde aldıkları karar doğrultusunda, 3 Şubat’tan itibaren 148 işçi işe geri alınana kadar eylemlerine devam etme kararı aldı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapılırken, ESHOT’ta çalışan 5 işçinin daha işten çıkarıldığı haberi geldi. Bu 5 ESHOT şoförünün işten çıkarılma gerekçesi ise geçen ay yapılan grev ve eyleme otobüslerle işçileri götürmüş olmaları olarak açıklandı.

Bugünkü eylem çağrıcılarından olan DİSK 2 No’lu Şube’nin yürüttüğü toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, İBB bürokratlarının, AKP’nin emeklilere uyguladığı kök maaş sistemini kopyalamaya çalışarak 2024 kök maaşlarının üzerine yalnızca yüzde 14 zam teklif ettiği belirtiliyor. Eğer bu uygulama hayata geçerse, 2024 yılı içinde ve 01.01.2025 tarihinden sonra alınacak enflasyon zamları da yok sayılacak ve binlerce emekçi ile aileleri, mevcut maaşlarına kıyasla günlük bazda 100 lira eksik bir ücretle çalışmaya mahkûm edilecektir.

Yetkin Korkmaz-Recep Aykın

son yazıları

AYM sınıfta kaldı, yeni bir yasa için mücadele zamanı
DSİP: “Hayvanları koruyanlar için bu mücadele bitmedi”
Ülkenin ilacı Sırrı güle güle

ilginizi çekebilir

aym-sokaktaki-hayvanlarla-ilgili-duzenlemenin-iptalini-gorusecek
AYM sınıfta kaldı, yeni bir yasa için mücadele zamanı
WhatsApp Görsel 2025-05-07 saat 17.31
DSİP: “Hayvanları koruyanlar için bu mücadele bitmedi”
sırrı
Ülkenin ilacı Sırrı güle güle