AKP'li vekilin madeninde sendikaya üye oldukları için 7 işçinin işten çıkarılması bardağı taşıran son damla oldu. Bağımsız Maden-İş insanlık dışı çalışma koşullarını belgeledi. Madende isyan var.
Manisa Soma'da bulunan maden, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu’na ait.
Fernas Madencilik’te çalışan işçiler günde 10 saat, iş kazası ve ağır hastalık tehdidi altında çalıştırılmalarına karşı sendikaya üye olmakta çare buldu.
Fakat şirket, işçilerin e-devlet bilgilerine ulaşıp Bağımsız Maden-İş'e üye olan işçileri tespit etti. Hatta sosyal medyada yayınladı. 7 işçinin anayasal haklarını kullanıldıkları için işten çıkarılması büyük tepki topladı.
Sendika atılan işçilerin geri alınmasını ve yasal süreçlerin uygulanmasını talep ediyor. İşçiler direnişte. Jandarmanın saldırısına maruz kaldılar.
Söz konusu madende meydana gelen göçük ve çok daha fazlası ortaya çıktı. Sendikanın görüntüleyerek aktardıkları:
- İşçiler çalışırken kesintisiz şekilde akan yer altı suyu: İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor.
- Hızlıca kör eden ağır kimyasallar: Oluşan çatlakların kapatılabilmesi için hem kesim hem de kimyasal koruyucu işlem yapılıyor. Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda. Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman; gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor.
- Ağır kimyasallar karışan yer altı sularının toprağa ve bölge halkının su kaynaklarına karışmaması için tek bir önlem alınmıyor. Bu sulara batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor.
- İşçilerin yemek molalarını kullanabilecekleri bir alan dahi yok. Kimyasal bidonlarının üzerinde, kablolara oturarak yemek yeniliyor.
- Çalışma alanında yüksek yerlere çıkmaya uygun araç dahi yer almıyor. Makine üzerine çıkılmaması gerekirken üç işçi aynı anda, metrelerce yukarıda elektrik akımına kapılma ve düşme tehlikesi altında hiçbir önlem alınmadan çalışıyor.
- "Loder" isimli yükleyici makine: İSİG düzenlemelerine göre sadece malzeme yüklemesi yapabilir, üzerine çıkmak yasaktır ancak işçiler daha önce düşüp yaralananlar olmasına rağmen sürekli halatsız şekilde çalışmaya zorlanıyor.
Kısacası iktidar partisi vekili, iş güvenliği yönetmeliklerine uymuyor. Devlet ise bir yaptırımda bulunmak yerine kolluğu işçilerin üzerine gönderiyor.