Türkiye sendikal haklar konusunda diplerde

13.06.2024 - 10:45
Haberi paylaş

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi raporuna göre Türkiye, işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında.

167 ülkeden 191 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) raporladaığı endekste Türkiye'nin, Bangladeş, Belarus, Ekvador, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus ile birlikte en kötü 10 ülke arasında olduğu tespiti yer alıyor.

  • Türkiye'de sendikalara katılma ve faaliyet gösterme özgürlüklerinin kısıtlandığına, grev hakkının ihlal edildiğine ve kötü çalışma koşullarının yaygın olduğuna dikkat çekiliyor.
  • “Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor. Hak ve özgürlükler baskı altına alınıyor, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınıyor. İşverenler, sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yapmaya devam etti. İşçiler korku ortamında ve sürekli misilleme tehdidi altında birleşmek ve sendika kurmak için mücadele etti.”

.

Bültene kayıt ol