(Röportaj) TABİB eylemindeydik: 'Kadro hakkımız söke söke alırız'

07.06.2024 - 10:01
Haberi paylaş

Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), Kadıköy Rıhtım'da kadro ve güvenceli çalışma hakkı için oturma eylemi başlattı. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi de eylemdeki belediye işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

15 yıldır Ataşehir Belediyesi’nde çalışan belediye işçisi İnan Kaloğulları ile kısa bir söyleşi gerçekleştirerek taleplerini anlatmalarını istedik:

İnan, belediyedeki görevini bize anlatabilir misin?

İ.K. Eğitimciyim ben belediyede. Belediyede işçi olarak büyük zorluklar yaşadığımız dönemler yaşadık biz, işten çıkarıldığımız zamanlar oldu. Mücadele ederek işçiler tekrardan işe girdi. Ben o süreçleri, KHK sürecini falan yaşayanlardanım, işten atılmıştık. Sendikayı belediyeye sokmak ayrı bir mücadele gerektirmişti. Böyle zorluklar yaşadığımız süreçlere biraz değiniyorum da özellikle. Yani belediye işçileri hep sorun yaşayan, hep mücadelenin içinde olması gereken bir işçi topluluğu. Bugün de buradayız o yüzden. Kadro talebi, güvenceli çalışma talebi hala, yıllardır en önemli talep belediye işçileri arasında.

Fakat taşeron işçi statüsündesin, değil mi?

Ben taşeron çalışanım.

15 yıldır statünde bir değişiklik olmadı?

Hiçbir değişiklik yok. Yani güvencesiz ve kadro almadan çalışıyoruz taşeron gibi. Tabii belediye şirketlerine bağlı çalışıyoruz, buna kadro diyorlar ama bu kadro değil. Kadrolu taşeronluk düzeni. Böyle bir isim takılmış artık buna. 

Güvence istiyoruz, genel olarak işçilerin talebi bu yönde. Daha insanca çalışma koşulları. Ücretler çok düşük, temel şey o, yani öne çıkan, şu an en önemli şeylerden biri o. Bütün belediye işçileri hemen hemen işte böyle sosyal destek ücretlerini çıkarırsanız asgari ücretli çalışan durumunda.

Taşeron işçiler hangi haklara sahip?

Sosyal destek var, toplu sözleşmemiz var ama sosyal destek dediğimiz şey çok ciddi bir rakam oluşturmuyor. Asgari ücretin hemen hemen yakınında çalışan işçileriz biz hepimiz. Böyle bir problem var, yani ekonomik kısmı çok ciddi sıkıntı. 

Bunun dışında belediyelerde yine taşeronluk devam ettiği için güvence sorunu da var. İşten çıkarılmak kolay maalesef. Hemen arayıp işten çıkarabiliyorlar. Özellikle seçim dönemi çok gördük, işten çıkarılan çok fazla işçi oldu. Emekliliği geldi, yaşı doldu, bakıyorsunuz işte 50 yaşında 3600 günden isteğe bağlı emeklilikten bile çıkarılabiliyor işçiler. Bunlar önemli sorunlar. 

Belediye işçileri hep böyle aldatıldı. Kadro veriyoruz, müjde veriyoruz denildi ve verilmedi. Güvenceli çalışmak kamuda çalışan bütün işçilerin, emekçilerin temel talebi zaten.

Eyleme ne zaman başladınız?

Bir hafta oldu.

Peki nasıl ilerleyeceksiniz?

Birlikte konuşacağız arkadaşlarımızla. İşte burada oturmaya başladık yarım saat. Kadro talebimizi seçimden önce de dile getiriyorduk. Seçimde dikkate alınmadı, şimdi bunu farklı etkinliklerle devam ettirmeyi, sürdürmeyi düşünüyoruz.

Tüm işçilere güvence istiyoruz. Tüm işçilerin; kamu, özel sektör dahil, toplu sözleşme hakkı olmalı. İnsanca çalışabileceğimiz ücretler olmalı. Güvenceli çalışmak, insanca koşullarda çalışmak tüm emekçilerin hakkıdır. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol