'Metal işçisi kazanırsa bütün işçiler kazanır'

30.08.2023 - 14:46
Haberi paylaş

Metal işkolunda 2023-2025 döneminde işçi ücretlerini ve haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri sonbaharda başlıyor. 34 fabrikada 13 bin işçiyi temsil eden DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası taleplerini duyurdu.

Sendika başkanı Adnan Serdaroğlu, Kadıköy'de işyeri temcilcileriyle birlikte düzenlenen basın toplantısında taleplerini şöyle anlattı:

“Her kıdem yılı için saat ücretlerine 2,50 lira verilmesini teklif ediyoruz. Ayrıca bu iki zamdan sonra tüm işçilerin saat ücretlerine seyyanen 77 lira ücret zammı teklif ediyoruz. 3 kalemden oluşan ücret zammı teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5’tir. Bu teklifimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 20 bin 587 liraya denk gelmektedir. Teklif ettiğimiz bu zam oranı ile ortalama bir metal işçisinin ücreti ikramiye dahil net 35 bin 64 lira olacaktır. Bu tutar bugün asgari düzeyde geçinebilecek bir ücrettir.”

Diğer altışar aylık ücret zammı tekliflerinin ise altı aylık dönemdeki enflasyon oranına 8 puan eklenmesi olduğunu belirten Serdaroğlu, sosyal haklarda da ilk 6 aylık dönem için ortalama yüzde 450 oranında artış talep ettiklerini söyledi.

Sendika ayrıca vergide adalet istiyor.

Bültene kayıt ol