Genel-İş'in iş bırakma eylemi sonrası neler kazanıldı?

07.08.2023 - 10:21
Haberi paylaş

DİSK'e bağlı Genel-İş sendikası üyesi bir işçi, 11 Temmuz'da Türkiye çapında gerçekleşen eylemlerin sonuçlarını yazdı:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde (MBB) yapılan ek protokoller çok çarpıcı oldu. 

İlk olarak İzBB'ye bağlı İZBETON, İZDOĞA, İZULAŞ ve İZSU’da yapılan ek protokole bakarsak basına açıkladıkları en düşük 22.105, en yüksek 25.009 TL ile anlaşılan sözleşme içeriğinde "Hesaplamalara iş risk 1-2, kıdem, yakacak yardımı, hastalık yardımı, raylı sistem primi, İkramiye, kasa tazminatı, birleştirilmiş sosyal yardım, aile ve çocuk yardımı içerisinde’ olarak duyurulmuş. Başkan Tunç Soyer, İzBB eyleminin ilk gününde sosyal medya da işçiler ile halkı ̆ karşı karşıya getirmişti.

MBB'de ise durum çok farklı işledi. DİSK eylemlerinde (en düşük memur maaşı) 22 bin TL talep ederken, Mersin'de en düşük ücret 14.686,39 TL oldu. Bu, Mersin'de DİSK yöneticilerinin asıl niyetlerinin işçiyi düşünmek olmadığını gösterdi; eylem yapmalarının nedeni yaklaşan DİSK kurulu için seçim çalışmaları oldu. Taban ücrete zam yapmayıp, sadece yemek ücretlerinde artış yapıldı. 11 Temmuz'da eylem başlatan DİSK, hala eylemlerine devam ederken, birçok yerde eylemin içerisinde işçiler eyleme katılmadı sadece kurulları basın açıklaması yaptı.

İBB'de ise ek protokol MBB'den farksız bir şekilde sonuçlandı. Türkiye'de hayat pahalılığın en çok yaşandığı şehirlerinden biri olan İstanbul'da bile DİSK yol ve yemek dahil 19.800 TL aldı.

Bu toplu iş sözleşmeleri ve yapılan ek protokoller, DİSK'in aslında işçilerin haklarını savunmak veya daha adil bir yaşam yaşamaları için mücadele etmediğini ortaya koyuyor.

Not: Kuliste konuşulanlara göre CHP, Genel-İş yöneticilerine baskı yaptı.

Bültene kayıt ol