Emekliler adalet istiyor

24.07.2023 - 10:46
Haberi paylaş

Maaşlarına yapılan yüzde 25'lik sefalet zammını protesto etmek için Ankara'ya yürüyen emeklilerin önü Gebze'de jandarma tarafından kesildi. Bunun üzerine oturma eylemine başladılar.

Gebze meydanında Çamlık Parkı'nda oturma eylemi yapan emekliler, yüzde 25 artışı kabul etmiyor.

Emeklilerden Ramazan Töngel, mücadelelerini şöyle anlattı:

"Emekli zammını protesto etmek için, 14 Mayıs'ta Kocaeli Valiliği'ne Ankara'ya yürümek için dilekçe verdik. Fakat dilekçemiz, reddedildi. Ankara'ya yürüyüşümüz güvenlik nedeni ile kabul edilmedi."

"Biz de bunun için emekliler olarak Gebze Çamlık Parkı'nda oturma eylemi düzenliyoruz. Bu eylememiz bugün için devam ediyor. Önümüzde hafta içi de müracaat edip, iznimizi aldıktan sonra devam ettireceğiz."

"Biz emekliler olarak adalet istiyoruz. Memura yapılan maaş zammı ile emeklilere yapılan maaş zammı arasındaki ayrım emeklileri derinden üzmüştür. Hükümetimizin bu yanlıştan dönmesini istiyoruz."

Eylemcilerden Selçuk Süzen ise *Çocuklarımızı okutamıyoruz, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bizler gerçekten zor durumdayız. Devlet emeklileri hiçe saydı. Emekli maaşlarına yapılan yüzde 25'lik zam kök maaşlara yapıldı. 7 bin 500 alanlara yapılmadı. Yaklaşık 6 milyon emekli gene 7 bin 500 liraya talim ediyor. Bu zamlar bizim hiçbir şeyimize yetmiyor. Çarşıda, pazarda, markette, manavda fiyatlar çok yüksek olduğu için alışverişimizi yapamıyoruz" dedi.

Ankara'da eylem

DİSK'e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), emekli maaşlarına yapılan yüzde 25'lik zam oranını Ankara'da protesto etti.

Mali Sekreter Gülefer Akyürek, “Ülkemiz; asgarinin altında yaşam koşullarının ortalamayı yansıttığı, devletin adeta bir işletme mantığıyla hareket ederek emek gelirlerini ve emekli maaşlarını kısmaya yönelik uygulamaları sürekli hale getirdiği, emeklilerin yaşam hakkının tanınmadığı bir ülke görünümündedir. Yaşam hakkımızın gaspı anlamına gelen bu zam oranlarını kabul etmiyoruz. Tüm emeklileri, DİSK/Emekli-Sen çatısı altında örgütlenmeye; yoksulluğu sıradanlaştırmaya çalışanlara karşı refahı yaygınlaştırmak için mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Bültene kayıt ol