Kamu emekçileri iktidara öfkeli

15.07.2023 - 09:44
Haberi paylaş

AKP iktidarının bir torba yasa ile meclise getirdiği Temmuz memur maaş zamları teklifi, KESK tarafından protesto edildi.

Meclis çoğunluğunu elinde tutan iktidar, teklifini kolayca geçirecek. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ise görüşmeler sürerken yaptığı açıklamada AKP teklifini şöyle eleştirdi:

"TÜİK’in enflasyon oranını açıklamasının ardından, AKP iktidarı seçim vaadi olan en düşük kamu emekçisi maaşının 22.000 TL’ye çıkarılmasını öngören teklifini kamuoyu ile paylaşmıştır.

Ne yazık ki, iktidarın iddia ve estirdiği rüzgârın aksine gerçek enflasyon oranı dikkate alındığında yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen bu artışla kamu emekçileri sefalet koşullarında yaşamaya devam edecektir."

'Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret'

"Yapılan araştırmalara göre; bir kişinin günlük sağlıklı beslenme maliyeti 424 TL, yaşam maliyeti ise 17.188 TL’dir.

Dolaysıyla 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 12.500 TL, yoksulluk sınırının 40.000 TL olduğu bir ülkede kamu emekçisi, emekliler ve işçiler sefalet koşullarında yaşıyor demektir.

Buradan bir kez daha doğacak hak kayıpları için uyarıyoruz! Kamudan emekli olanların açlığa mahkûm edilmesi affedilecek ya da “iyileştirmeye çalışacağız” denilerek geçiştirilecek bir durum değildir. İktidar bir kez daha emeklilere yaklaşımını ele vermiş, suçüstü yakalanmıştır.

Ayrıca, TBMM’ye sunulan en düşük kamu emekçisi maaşının 22.000 TL’ye çıkarılmasına ilişkin yapılan hesap da kabul edilemez!  Kamu emekçileri ve emeklileri bir kez daha sefalet ücretine mahkûm edilmiştir.

Bu vesileyle en düşük kamu emekçisi maaşının 22.000 TL değil, 40.000 TL olan Yoksulluk Sınırı’nın üzerinde bir ücret olması talebimizi yineliyoruz."

Kamu emekçilerinin bu talebi, yüksek enflasyon ve kur şokları nedeniyle eriyecek maaşların ardından sonbaharda başlayacak ücret mücadelelerinde daha da öne çıkacaktır.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol