Taşeron, belediye işçilerinin sırtına yapışıp kaldı

01.06.2023 - 10:54
Haberi paylaş

Belediye işçisi Ceyhun Su, yüzbinlerce işçinin kadrolu, güvenceli çalışma talebinin ne denli güncel olduğunu anlatıyor ve seçim vaatlerinin yerine getirilmediğine dikkat çekiyor:

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediye işçileri çalıştıkları kurumun taşeron firmasına geçirilip 4A sürekli işçi durumuna geçirilmiştir. Bu kanun 2018 yılında, belediye çalışanlarının özel taşeron işçiliğinden kamu kurumunun taşeron şirketlerine geçişi yapılmıştı. 

Çalışma Bakanlığı 2020'de 4D kadro sözü vermişti, lakin bu unutuldu. Ve 2022'de  farklı şehirlerde, farklı belediyelerde ortak sorunları yaşayan işçiler birleşti. Taşeron Belediye İşçileri Birliği'nde (TABİB) örgütlenip özlük hakları için mücadeleye başladılar. Aynı yıl içerisinde sosyal medyada güçlü bir şekilde seslerini duyuran belediye işçileri sayesinde, bazı milletvekilleri mecliste kadro konusunu dile getirdi. 

2023 yılında seçim sürecinin başlarında Çalışma Bakanlığı'nca gerçekleştirileceği söz konusu olan bu vaat olarak yine ertelendi. Taşeron, belediye çalışanlarının üzerine yapışıp kaldı. Günümüzde belediye çalışanları içerisinde parmakla sayabileceğimiz kadar kadrolu çalışan bulunmakta. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a dair düzenleme ile birçok kadrolu çalışan emekliliğe ayrıldı. Fakat taşeronluk devam etmekte. Bununla birlikte KHK ile gelen zorunlu emeklilikte kaldırıldı ve emekliliği gelen taşeron işçileri ise günümüzün geçim sorunu yüzünden hala çalışmaktadır. Bir kadrolunun emekli olmasının, rahat olmasının temeli çalışma hayatı içerisinde özlük haklarının taşeron işçiye göre daha iyi olması ve emekli olduktan sonra taşeron işçiye göre daha fazla maaş alabilme potansiyelidir. Bugün taşeron işçi, emekli olduğunda asgari ücretin altında kalmaktadır. Bu emekçinin bu hayat pahalılığında nasıl geçinmesi beklenir? 

Belediyeler kamu hizmeti verir ve belediye çalışanlarının her biri de kadroyu hak eder. Bu hakların verilmesi gerekiyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol