Mata otomotiv grevi: Mücadele kazandıracak

06.04.2023 - 12:00
Haberi paylaş

Ankara’ya yürümek isteyen Mata işçileri polis ablukasıyla engellendi. İşçilerinin iş güvenliği önlemlerinin alınması, yönetim ve amirlerin uyguladığı mobing ve baskılara son verilmesi ve yüz 25 ek zam talebiyle bir saatlik iş durdurma kararı, Mata patronunun 650 işçiyi tazminatsız işten atmasıyla fiili bir greve dönüştü. İşçiler patronun direnişi kırmak için her türlü tehdit ve baskı yöntemini kullanmasına, polis ablukasına rağmen, kazanana kadar mücadele perspektifiyle, direnişi sürdürmeye kararlı.    

Mata işçileri dünyaca ünlü otomotiv markaları için orijinal yedek parça üretiyor ama aldıkları ücret asgari ücretin biraz üzerinde. Anka haber ajansına konuşan bir işçinin söylediği gibi; “yanlarından geçemeyeceği, kapı kolunu bile tutamayacakları parçaları”, sefalet ücreti karşılılığında, astım ve kanser olma riski pahasına üretiyorlar. Aynı işçi taleplerinin toplam maliyetinin patronların bir günlük yeme içme, giyim harcamaları kadar olduğunu söylüyor.  

Depremin hemen ardından gerçekleşen grev, işçi sınıfının hem enkazın altında kalmamak hem de devasa boyutlardaki ekonomik krizin faturasını ödememek için verilmesi gereken asli mücadele olduğunu gösteriyor. İşçiler iktidarın ve patronların tehditlerine aldırmadan mücadele ederken hem kendilerini hem de çevrelerini değiştirdiklerini görüyorlar. “Patronun ayağını kırdık, belini kırmak üzeriyiz” diyen kadın işçiler, iş yerindeki baskı ortamının yol açtığı bunaltıcı atmosfere karşı yan yana mücadeleleri sayesinde nefes almaya başladıklarını söylüyor. AKP, MHP koalisyonunun yarattığı korku iklimi karşısında da nefes almak isteyenlerin sandığa değil, mücadeleye odaklanması gerektiğini gösteriyor bu sözler.   

Hatırlanacağı gibi, asgari ücret zammının hemen ardından fabrikalarda ve iş yerlerinde işçiler ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle eylemler yapmaya başlamıştı. Deprem tüm bu eylemlerin yoğunlaşmaya başladığı şubat başında gerçekleşti. Dayanışma seferberliği nedeniyle mücadeleye ara verildi.  Ama patronlar bağış kampanyalarını kullanıp, vergi ve reklam giderlerini karşılarken, sefalet ve kötü çalışma koşullarını işçilere dayatmayı aralıksız sürdürdüler.  Bazı fabrikalarda saldırılara karşı şimdiden bir mücadele başlamış durumda.  Mata işçilerinin grevi bu mücadelelerin önemli bir parçası.  İşçiler “ek zam ve iş güvenliği” istiyor. Ancak bu direniş, sefalet koşulları ve depremin emekçi kitlelerde devlete, sermaye ve iktidara karşı öfkesinin bilendiği koşullarda, çok daha büyük bir mücadelenin başlangıcı potansiyeli taşıyor aynı zamanda. Mata patronlarının direnişi yenmek için devletin kolluk kuvvetlerini de dahil ederek, tüm olanaklarını seferber etmesinin temel nedeni de bu. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol