'Banka promosyonları mevcut ekonomik koşullara göre güncellensin'

24.03.2023 - 10:08
Haberi paylaş

Bursa Yenişehir'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bankalar arasında devam eden maaş promosyon görüşmelerinde ortaya çıkan, açlık sınırındaki promosyon teklifleri sendikaların basın açıklamalarıyla protesto edildi. 

Yenişehir Saat Kulesi Meydanı'nda yapılan basın açıklamalarına  Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen ilçe temsilciliklerinin katılımıyla örgütlü örgütsüz birçok eğitim emekçisi destek verdi.

Yenişehir Eğitim Sen'in açıklamasında şunlar söylendi:

"Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir. Emek sermaye çelişkisinin had safhada olduğu, yoksulluk sınırının 30.000 liraları, açlık sınırının 10. 000 liraları aştığı şu dönemde sermayenin temsilcisi olan bankaların eğitim emekçileri üzerinden bir günde milyonlarca lira kâr elde etmesine karşın promosyon ihale görüşmelerinden çalışanlara 11.000 tl’nin reva görülmesi ve buna da şükredin denilmesi asla kabul edilemez. Bu durum eğitim emekçilerinin oldukça düşük maaşlar karşılığında çalıştırıldığının sermaye tarafından da dile getirilmesi, somutlaştırılması durumudur. Çünkü mevcut bankacılık sistemine göre eğitim emekçileri zaten aldıkları ücretleri borç kapatmaya temel geçim masraflarını karşılamaya yettiği elde avuçta para kalmadığı içinde bankalar için pek de önemli olmayan bir iş kolu haline getirilmiştir. Şu an bankalar tarafından eğitim emekçilerine reva görülen bu miktarların ardında olan esas sorun eğitim emekçilerinin yoksulluk sınırın oldukça altında maaş almalarıdır.

Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Promosyon sözleşmelerinin 3-4 yıl gibi uzun sürelerle imzalanması ve enflasyona göre ayarlama bulunmaması nedeniyle milyonlarca çalışan ciddi anlamda mağdur olmuştur. Bankalarla imzalan promosyon sözleşmeleri ekonomide beklenmeyen olağanüstü durumlar (yüksek enflasyon, döviz krizi) nedeniyle yeni koşullara uyarlanmak zorundadır. Sözleşmelerin 3 ile 5 yıl gibi uzun süreli olması nedeniyle beklenmeyen durumlar ortaya çıkmıştır. Banka promosyon sözleşmelerindeki koşullar çalışanlar açısından ciddi gelir kayıplarını gündeme getirmiştir.

İktidarın benimsediği sermayeye dost, emekçiye düşman ekonomi politikaları sonucunda bankaların kârlılık oranları yüzde 300’leri aşan oranlarda artmıştır. Bir yandan milyonlarca ücretli çalışan açısından büyük ekonomik kayıplar söz konusuyken, diğer yandan bankaların bilançolarında dikkate değer kar ve kazançların ortaya çıkması, promosyon sözleşmelerinin mevcut ekonomik koşullara uygun olmadığının en açık göstergelerindendir.

Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %79,60 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %144,61 olarak açıklandığı bir ortamda eğitim ve bilim emekçilerinin maaş, ek ders ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmeleri yeniden değerlendirilmeli, eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik kayıplarının giderilmesi için gerekli adımlar en kısa sürede atılmalıdır. Banka Promosyonları Mevcut Ekonomik Koşullara Göre Güncellenmelidir."

Bültene kayıt ol