Fabrikalardan mücadele haberleri

24.03.2023 - 07:47
Haberi paylaş

Mata Otomotiv

İstanbul Tuzla’daki Mata Otomotiv’de yüzde 25 ek zam talebiyle iş bırakan işçilerin direnişi sürüyor. 27 Şubat’ta direnişe başlayan işçiler, talepleri karşılanana kadar mücadelelerinde kararlı olduklarını ifade ediyor.

MKS Transformatör

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan MKS Transformatör’de 2012 yılında Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek sendikalaşan işçiler bir süre sonra patronun baskıyla sendikadan istifa ettirilmişti. Tekrar 2018’de Birleşik Metal-İş’e üye olan işçiler bu defa da patron baskısıyla Özçelik-İş’e üye yapılmış, yıllar süren mahkemenin ardından kesinleşmiş yetkinin gelmesiyle Birleşik Metal-İş’e tekrar üye olmuştu. Bunun üzerine 30 işçi işten atıldı. 14 Şubat’ta direnişe başlayan, 28 Şubat’ta ise yasal olarak grev sürecine giren işçiler direnişlerini sürdürüyor.

Satera Elektronik

Cengiz ve Kolin ortaklığıyla iki yıl önce kurulan, elektrik sayaçları üreten İstanbul’daki Satera Elektronik’te işçilerin sendika hakkı için başlattıkları direniş sürüyor. İşçilerin üye olduğu Birleşik Metal-İş’in yetki tespitinin işverene ulaşmasının ardından patron 8 işçiyi işten çıkardı. Atılan işçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor, Birleşik Metal-İş ise yaptığı açıklamada Satera yönetimini işçilerin sendika hakkını tanımaya, sözleşme masasına oturmaya çağırıyor.

Barutçu Tekstil

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Barutçu Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi 9 kadın işçinin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor. İçerideki baskılara karşı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikalaşan kadınlar, “Daha iyi şartlarda insanca yaşayabilmek için direniyoruz. Suç işlemedik bizi sendikaya üye olduğumuz için işten çıkaranlar suç işliyor” diyor.

Kartonsan

Toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine Kocaeli’deki Kartonsan’da başlatılan grev 83 günü geride bıraktı. Grevin 77. gününde patronla yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine Selüloz-İş sendikasına üye işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Atışkan alçı

Eskişehir’de bulunan Kristal-İş’in örgütlü olduğu Atışkan Alçı fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle 16 Haziran 2022’de başlatılan grev devam ediyor. Patronun grevi kırmak için her yolu denediğini belirten işçiler, mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol