'Tabanın seçtiği yönetimin devre dışı bırakılmasına izin vermeyeceğiz'

16.03.2023 - 09:45
Haberi paylaş

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Merkezi, geçen Ocak ayında yapılan kongrede seçilen Anadolu Yakası 1 No'lu başkanı ve yönetimine darbe vurmaya devam ediyor. Kartal Belediyesi şubesi ayrılarak, başına eski yöneticiler getirildi.  .

Kadıköy-Kartal belediye işçilerinin duyurusu:

DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, son yıllarda ülkenin sendikal tarihine geçen olaylara sahne olmuştur. İşçi tabanından gelen kadın hareketi sayesinde kadın hak ve özgürlüklerinin yer aldığı ilerici bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. Öte yandan, yine tabanın talebiyle başlayan Kadıköy Grevi sendikal bürokrasi tarafından şaibeli bir şekilde sonlandırıldı. Bu da yetmezmiş gibi, biz işçilerin ekonomik kriz altında ezilmemesi için ek protokol talebinde bulunan işçi temsilcileri yukarıdan talimatla görevlerinden alındı. Akabinde, biz DİSK üyesi işçiler yüzde 20 zamlara mahkûm edildik. Geldiğimiz noktada biz işçilerin sendikaya güveni kalmadı. 

Bugün sendika bu güveni yeniden tesis etmeye çalışacağı yerde bizlerin iradesini ve sendikal demokrasiyi bir kez daha ayaklar altına almaktadır. 1 No’lu şube üyesi Kadıköy ve Kartal Belediyesi işçileri olarak 22 Ocak’ta, yeni bir sendikal anlayışla aday olan öncü kadın işçi Nazan Gevher Çam Ay’ı şube başkanlığına seçtik. Bu yönetim kendi işçi maaşlarından fazlasının fona aktarılmasını kararlaştıran, sendikal bürokrasiye karşı işçinin yanında duran bir yönetim anlayışıyla biz işçilerin taleplerine kulak vermektedir. Bizlerin acil olarak gündeme alınmasını istediğimiz ek protokol talebimizi, banka promosyon görüşmesini ve sendika aidatlarının düşürülmesi talebimizi gündeme alıp bunlar için çalışma yürütmeye başlayan bir yönetimdir. 

Seçilmiş bir yönetime haber vermeden işçi iradesini yok sayarak Genel Merkez’in Kartal Belediyesi’ni 1 No’lu Şube’den ayırması kabul edilebilir değildir. Kaldı ki biz işçilere gelen duyum ayrılan şubeye seçilen yönetimden değil kayyum atanacağı bilgisidir. İsim fark etmeksizin, DİSK’e bağlı bir sendikanın işçi iradesini hiçe sayarak, seçilmiş şube başkanını saf dışı bırakmak amacıyla kayyum atama yöntemine başvurması içler acısıdır. Bu anti-demokratik yönteme AKP iktidarından aşinayız. DİSK bu yöntemin yeri olamaz. 14 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan seçim, toplumun tüm ilerici kesimleri için umut ışığı olmuşken, son 20 yılın gölgesini bu umudun üzerine düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. 

Sendika yöneticilerinin bekası, işçinin refahının önüne geçemez. Emeğimizle, alnımızın teriyle insanca geçinebilmek en doğal hakkımız. Emeğimizi işverenin de sendika ağalarının da semirmesi için feda etmek istemiyoruz. Emeğimizi karşılığını istiyoruz. Söz hakkımızı istiyoruz. İşçinin iradesini de menfaatini de yok sayan yoz sendikal anlayışı tarihe gömeceğiz. Tabanın gücüyle seçilen yönetimin devre dışı bırakılmasına asla izin vermeyeceğiz. Sendika hepimizin sendikası oluncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Kadıköy-Kartal Belediye İşçileri

Bültene kayıt ol