Konfederasyonlar tarafından yapılan açıklamada, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin liranın altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin liraya çekilmesi istendi.
Türk-İş ve Hak-İş, 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde taban ücretlerin brüt 15 bin liraya yükseltilmesi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve birinci altı ay yüzde 45 zam yapılması talebinde bulundu.
İki konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada, 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne ilişkin ortak taleplerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) iletildiği belirtildi.
Açıklamadaki talepler arasında ilk sırada, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin liranın altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin liraya çekilmesi yer aldı.
İşçilerin ücretlerinin 15 bin lira taban ücrete çekilmesinin ardından bütün ücretlere yüzde 15 oranında refah payı ilave edilmesi istenerek, ilk 6 için yüzde 45, diğer 6 aylar için ise enflasyon artı 5 puan zam talep edildi.
Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı Kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamdaki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir. İş bu ilave tediye dışında işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden az olan iş yerlerinde ikramiye gün sayısı 60 güne tamamlanacak. Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere, sosyal yardım olarak 2023 yılı için her ay net 2 bin 500 lira, 2024 yılı için her ay net 3 bin 500 lira olarak ödenecek."
Yapılan ortak açıklamadaki zam talebini değerlendiren kamu işçileri sözleşmenin işçileri enflasyona ezdireceğini söyleyerek, “Hayat pahalılığı karşısında bu zam oranları bizi refaha kavuşturmaz. Kamu işçisi geçinebilmek için yine borçlanmak zorunda kalacak. Kaldı ki sen masaya en tepeden bu taleple oturuyorsun, bunu alabileceğin bile kesin değil” dedi. 6 aylık enflasyon artı 5 puan zamma dair ise “İşçiler yine enflasyona ezdirilecek. Masada talep ettiklerinin ne kadarını alabilecekler? İşçiye sormadan hazırlanan talep ancak bu kadar olur” diye konuştu.
2021 yılında iki yıllık imzalan protokolün ardından işçilerin ücretleri enflasyon karşısında ezildi, ücretler asgari ücrete dayandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan işçiler başta olmak üzere 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü yine 2 yıllık olarak imzalanacak. En son 2021 yılı eylül ayında imzalanan kamu çerçeve protokolünde işçiye ilk 6 ay için yüzde 12’lik zam reva görülmüştü. Diğer 6 aylık dönemlerde ise kamu işçisi yüzde 5’er zam almıştı. İki yıl boyunca bu zam oranlarıyla ücretleri eriyen kamu işçilerinin önemli bir kısmı bugün asgari ücretle çalışıyor.
700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde işçilerin talebi ise yüzde 54 zam oranıydı.