Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay Depremleri Birinci Ay Raporu” yayınladı.
Binlerce gönüllü hekimin depremin vurduğu illerdeki müthiş dayanışma ve sağlık hizmeti faaliyetlerinin dökümü ile başlayan raporun duyuran TTB yöneticileri şunları söyledi:
- “Organizasyon sağlanamadı. Çadır, su ve hijyen sorunu sürüyor. Sağlık hizmetine erişim sıkıntılı.”
- "Az hasarlı olduğu bildirilen hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının tedirginliklerini giderecek planlamalar ne yazık ki hâlâ yapılmamıştır.”
- "Yakınlarını ve komşularını enkaz altından çıkaran sağlık çalışanları çalışmaya zorlanmışlardır.”
- “Depremin üzerinden yaklaşık bir ay geçmiş olmasına rağmen bağışıklama hizmetlerinde bir düzen maalesef sağlanamamıştır.”
- "Türk Eczacıları Birliği'ne teşekkür etmek gerek. Sahada ilaca erişim söz konusu olmadığında 28 mobil eczanesiyle ilaca erişimi olanaklı kılmaya gayret ettiler. Kamu otoritesinin sorumluluğu olmasına rağmen onlar meslektaşlarıyla dayanıştılar.”
- “Elektrik kesintileri sonucu zarar gören hastalar var. Kamu hizmetlerine erişimin kesintisiz olmalıydı ama olmadı.”
- “Hâlâ geçici yerleşim alanları yeterli değil. Kalabalık konaklanan yerler bulaşıcı hastalıkları ve salgınlara gidişi hızlandırır.”
- “Hatay'da depremin 30. gününde ‘su yok’ çığlıkları atıldı. ‘İçecek su yok’ diyor insanlar. Bu organizasyonun ötesinde yönetememe sorunudur.”
52 sayfalık rapora ttb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Depremden 25 gün sonra Hatay Defne'de TTB koordinasyon merkezi ve KESK'e bağlı SES'in çadırlarının bulunduğu Sevgi Parkı, jandarma zoruyla boşaltıldı. Parkta konaklayan ve bir düzen oluşturan depremzedeler merkeze uzakta bir araziye yollandılar. Bütün devlet hastanelerinin yıkıldığı Hatay'da kapatılan Sevgi Parkı tüm şehre sağlık hizmeti sunuyordu.