Antep'te tekstil işçileri yüzde 70 zam istiyor

29.01.2023 - 09:11
Haberi paylaş

Antep'te Şubat ayı yaklaşırken fabrikalarda asgari ücretin çok az üzerinde ücret alan işçilere yapılacak zam oranı da belli olacak.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Başpınar'da bulunan halı, iplik ve çuval sektöründeki 27 fabrikada çalışan işçilerle yaptığı toplantılar sonucu zam dönemi için işçilerin taleplerini belirlediğini duyurdu. Ücretlere en az yüzde 70 zam, iki bayram ikramiyesi ve banka promosyonlarının işçilere ödenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, işçilere BİRTEK-SEN çatısı altında birleşme çağrısı yapıldı.

İşçiler henüz zam açıklayan fabrikanın olmadığını söylerken, bu durumun patronlar açısından bir taktik olduğunu düşünüyor. "Piyasayı görelim" diyen patronlar aslında hem işçiyi oyalıyor hem de patronların birlikte karar alma mekanizmalarını güçlendiriyor. 

BİRTEK-SEN geçen sene Mayıs ayında başlayan işten çıkarmalar sonucu Antep'te 30 bine yakın işçinin işten çıkarıldığını açıklamıştı. 

İşçiler Şubat ayı yaklaşırken nasıl bir yol izleyeceklerini tartışıyorlar. İşçilerin zam talebinin ne olacağı, nasıl müdahale edileceği tartışmaları toplantıların esas gündemi.

Yaşanan işten çıkarmalar, işsizlik tehditleri patronların elinde önemli bir koz olsa da işçiler deneyimlerinden öğrenerek ilerliyor.

Geçen sene yine Şubat ayında 35 fabrikada iş bırakma eylemleri sonucu işçiler önemli kazanımlar elde etmişlerdi.

Geçen sene iş bırakmaların ortasında kuruluşunu gerçekleştiren BİRTEK-SEN işçilerin kazanımlar elde etmesinde önemli roller oynamıştı. BİRTEK-SEN'in son dönem 27 fabrikadan işçilerle yaptığı toplantılar sonucu açıkladığı ve işçilere mücadele çağrısı yaptığı talepler şu şekilde:

Bütün ücretlere (mavi-beyaz yaka ayrımı olmadan) en az yüzde 70 zam

Her yıl bir aylık ücret tutarında 2 bayram ikramiyesi

Zaten işçilerin hakkı olan banka promosyonlarının (son bir yıl içinde yapılan anlaşmaları da kapsamak üzere) işçilere ödenmesi.

BİRTEK-SEN'in son çağrısı ise şöyle: "Başpınar OSB'deki bütün işçi kardeşlerimizi bu üç talep etrafında birleşmeye çağırıyoruz. Bu zam döneminde taleplerimizi elde etmek için sendikamız BİRTEK-SEN çatısı altında birleşelim"

Bültene kayıt ol