Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talebi ile iş bırakan yerli ve göçmen sayacıların birliği kazanım getirdi. Sayacılar yüzde 60 zam alarak iş bırakma eylemini bitirdi.
2023 yılının tamamını düşünerek yüzde 120 zam talebi ile yola çıktıklarını ifade eden Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, “Yıl içerisinde asgari ücrete gelecek zam oranında zam talep ettik. Patronların tamamı kabul etmedi. Yüzde 60’ı kazanım olarak kabul ettik. Yeni asgari ücret zammı belirlendiğinde yeniden görüşmeler yaparak zammımızı alacağız” dedi.
İnsanca yaşayacak ücret istediler
Adana’nın Seyhan İlçesi, Sarıyakup Mahallesi içerisinde Büyük Saat’in güneyinde bulunan, Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin merkezinde yer alan arastanın büyük atölyeleri Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’ne geçmişse de irili ufaklı atölyeler varlıklarını Büyük Saat’te sürdürüyor.
Büyük ölçüde güvencesiz emeğe dayanan ayakkabı üretiminin yapıldığı Büyük Saat neredeyse her yıl olduğu gibi bu yıl da insanca yaşayacak bir ücrete kavuşmak isteyen sayacıların grevine tanıklık etti.
TÜİK'e göre yüzde 64, ENAG'a göre yüzde 137 olan 2022 enflasyonu karşısında ücretleri eriyen sayacılar sadece 2022’deki kayıpları değil, 2023’te de temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir gelir elde edebilecekleri bir zam talebi ile yola çıktılar.
2 haftadır devam eden iş bırakma eylemi sonuç verdi ve son bir haftadır bir araya gelen atölye sahipleri Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği’ne tekliflerini iletti. Önce yüzde 30, yüzde 30 da 6 ay sonra olmak üzere yılda iki kez zam teklif eden patronların tekliflerini kabul etmeyen sayacılar iş bırakmaya devam edince, patronların çoğunluğu tek seferde yüzde 60 zammı kabul etti. Hafta başından beri süren görüşmelerde zam teklifini kabul eden atölyelere çalışan sayacılar iş başı yaptı. Haftasonu geldiğinde 2 atölye dışında zam vermeyen atölye kalmadı.
Göçmen işçiler grevin parçası oldu
Halep’te yaptıkları işi burada da sürdüren Suriyeli göçmenler ilk geldikleri yıllarda sayacıların yanında işçilik yaptılar, daha sonra kendi atölyelerinde saya dikmeye başladılar. 2017’den beri onları yerli meslektaşlarına karşı kullanmaya çalışan patronlara kulak asmadan çıkarlarının bir olduğu yerli işçilere ve sayacılarla iş bırakma eylemlerine katıldılar. Bu yıl da kazanımda sayacıların payı oldu.
Teklifi değerlendiren Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, “İğneden ipliğe her şeye gelen zam ücretlerimizi eritmişti. 2023’te gelecek yeni zamları düşünerek yüzde 120 talep ettik. Arkadaşlarımızla değerlendirdik. Yüzde 60 teklifi üzerine 2023’te yıl içerisinde verilecek asgari ücret zammı oranında zam istedik. Vereceğini söyleyen atölyeler oldu. Bu konuda net bir şey söylemeyenler de oldu. Yıl içerisinde zam verilmezse yeniden görüşmeler yaparız. Gerekirse yeniden greve çıkarız diye karar verdik. Zam vermeyen sadece 2 atölye kaldı. Fiyatları düşürmeme adına hiçbir sayacı zam vermeyen atölyeye iş dikmeyecek” dedi.