Memurlar ve emekliler en az asgari ücret zam oranı kadar artış bekliyor

25.12.2022 - 10:56
Haberi paylaş

Toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyonla birlikte yılbaşında yüzde 20 civarında zam alacak memur ve emekliler, en az asgari ücret zammı kadar bir artış bekliyor.

Net asgari ücretin yüzde 54,7 zamla 8.506 TL olmasının ardından, milyonlarca emeklinin maaşı bu rakamın oldukça altında kaldı. Halen yaklaşık 1,5 milyon emeklinin ücreti en düşük emekli maaşı olarak kabul edilen 3.500 liraya tamamlanıyor. Yeni dönemde bu eşiğin değiştirilip değiştirilmeyeceği bilinmiyor. 

Memur ve memur emeklileri normal şartlarda yılbaşında yüzde 8 toplu sözleşme oranı ile son 6 ayın enflasyon farkından oluşan zammı alacaklar. Bu da yaklaşık yüzde 20'lik bir orana karşılık geliyor. Asgari ücrete yüzde 54,7 zam yapılmasıyla memur, emekli ve tüm çalışanlar da maaşlarına yüzde 20 civarında değil, asgari ücrete benzer oranda yüzde 54 zam yapılmasını bekliyor.

Yetkili konfederasyon Memur-Sen ve onun Genel Başkanı Ali Yalçın, 2021 yılında imzaladığı toplu sözleşme ile memurlara sefalet ücretini reva görmüştü. Şimdi aynı başkan sosyal medya üzerinden, “Asgari ücrete yapılan artış örnek olmalı, diğer sabit gelirliler de korunmalıdır. 2023 için asgari ücret yüzde 54,7 artırılarak 8.500 TL olarak belirlendi. Bu artış örnek olmalı, gelir dağılımında adalet için, kamu görevlilerinin alım gücü yükseltilmelidir” diyerek iktidardan para dileniyor. Ama aklına memurların üretimden gelen gücünü kullanarak gerçek enflasyon kaybını karşılayacak ücret talep etmek gelmiyor. İktidar ile yakın temas halinde sendikacılık yapan Memur Sen yönetimi, en kısa zamanda memur kesiminden gereken cevabı alacaktır.

Bültene kayıt ol