Antikapitalist Çalışanlar: Asgari ücret sefalet ücreti oldu

23.12.2022 - 18:31
Haberi paylaş

İktidar ve patronlar tarafından dayatılan 2023 asgari ücretine bir tepki de Antikapitalist Çalışanlar'dan geldi. Antikapitalistler şunları söylüyor:

Patronların dediği oldu, yüksek enflasyon koşullarında 2023 yılı asgari ücreti patronlar ve hükümet tarafından tek taraflı olarak ilan edildi, işçilere sefalet ücreti dayatıldı.

Siyasi iktidar ve patronlar, elbirliği ile işçi sınıfını yoksulluğa mahkûm edecek bir asgari ücret belirledi.

Patronlar milyarlar kazanırken, işçilere verdikleri ücret her yıl azalıyor. İşçilerin sömürüsü enflasyon nedeniyle katlanarak artıyor. Enflasyon fakirden alıp zengine vermenin yolu oldu.

Çok hızlı yükselen enflasyon şirketlere yaradı. Şirketlerin ciroları arttı, kârları hızla katlandı. 

Kendileri söylüyorlar, İstanbul Sanayi Odası, en büyük bin firmanın 2021 yılındaki kazançlarını yayınladı, her firma kârlılık rekorları kırmış durumda. 

Bu yıl da özel sektör şirketleri 1982 sonrası 40 yılın en yüksek kâr artışını sağladılar. 

Artan döviz kurları emeği ucuzlattı, bu sayede yapılan ihracat kârları büyüttü.

Aynı süreçte ücretli kesimin, işçilerin, memurların, emeklilerin durumu kötüleşti. Alım gücü hızla azaldı.

Açlık sınırı 8 bin liraya, yoksulluk sınırı 26 bin liraya dayandı. Tek başına yaşayan bir kişinin geçinmek için ihtiyacı olan gelir, 10 bin 200 lira oldu.

Kiralar o kadar çok arttı ki, artık herkesin barınma sorunu var, daha ucuz semtlere doğru kira göçü yaşanıyor.

Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay son iki yılda yüzde 39’lardan yüzde 26’lara geriledi. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu.

Bütün bu zulüm altında şöyle sözler duyuyoruz: ‘ücret artışı enflasyonu artırır’. Bu büyük bir yalandır.

2016 yılında asgari ücret yüzde 30 artırıldı, ama o yılın enflasyonu yüzde 8,3 olarak gerçekleşti, ücret artışı ile enflasyon arasında doğrudan bir bağ yok.

Şimdi de ücretler yüksek olduğu için enflasyon rekoru kırılmıyor. Tam tersine emekçiler enflasyon yüksek olduğu için ücret artışı talep ediyor.

Önümüzdeki günlerde kamu çalışanları ve emekliler için zam oranları açıklanacak. Enflasyon son beş ayda TÜİK tarafından yüzde 16 olarak açıklandı, Aralık ayı enflasyonu açıklandığında bu rakam en fazla yüzde 19 olacak. Asgari ücrete son altı ay için yüzde 54 zam yapılmışken, kamu çalışanlarına ve emeklilere yüzde 19 ücret artışı yapılması kabul edilemez. Zaten TÜİK’in açıkladığı hiçbir rakama güvenilemez.

Bütün kamu çalışanları sendikaları, memurlar ve emekliler ücretlere gerçek enflasyon oranında zam yapılması için mücadeleye hazır olmalıdır.

Antikapitalist Çalışanlar

23.12.2022

Bültene kayıt ol