Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birleşelim

27.09.2022 - 15:10
Haberi paylaş

Kanun tasarısı olduğu günden bu yana eğitim emekçilerin gündeminde tek bir şey var: Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK). Adeta öğretmenlere rağmen hazırlanan ve kanunlaştırılan meslek kanunu hakkında söylenecek tek olumlu şey var. O da eğitim emekçilerinin sorunlarının ve çıkarlarının tüm ayrışmalara rağmen aynı olduğunu bir kez daha ortaya çıkartması. Egemen sınıfın ve neoliberal politikaların işçi sınıfını parçalamak için sürekli desteklediği sendikal ayrışmalar tabanda hiçbir karşılık bulmuyor. Ancak sendika bürokratları ise tabanın verdiği tepkiyi sürekli manipüle etmeye çalışıyor. Eğitim hizmet kolunda yaklaşık maalesef 50 sendikanın örgütlü olması bile tabandaki birlikteliğin yukarısı için ne denli korkutucu olacağını gösteriyor.

Öğretmenler odasında birleşebilen öğretmenleri, egemenler tarafından kendine verilen görev gereği sendika bürokratları alanlardan ve mücadeleden uzak tutmaya çalışıyor. Kanun tasarısının ilk anlarından şu ana kadar sokakta ve alanlarda olan Eğitim Sen,  15 Eylül’de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için diğer eğitim sendikalarıyla yapılan görüşmeler hakkında basın açıklamasında bulundu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası dışındaki sendikalar ile Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali konusunda birlikteliğini sağlayacak bir ortaklaşma sağlanamadığını söyleyen Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay,  “Eğitim emekçilerinin çaresiz olmadığını, iş yerlerimizden başlayarak herkese örnek olacak bir mücadeleyi başlatacağımızı ifade ediyoruz. Bu kapsamda tüm eğitim emekçilerini Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali konusunda birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Biliyoruz, haklı olmak yetmez, güçlü olmak zorundayız. Birleşirsek kazanırız” dedi.

İşkolundaki 6 büyük sendikaya yapılan çağrılara verilen cevaplar ise oldukça ironik. Kimisi “ben varım size gerek yok” diye cevap veriyor, kimisi de “ O sendika varsa ben yokum” diyor. Her fırsatta mücadelesini sokağa taşıyan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da  “varım!” diyerek mücadeleye koşulsuz destek veriyor.

24 Eylül Cumartesi günü ülkenin dört bir yanında Eğitim Sen şubeleri ÖMK’ ya karşı yine sokaktaydı. 

Yereldeki eylemlere fabrika işçilerinden, emeklilere kadar birçok iş kolundan destekler de geliyor. Çünkü tekstil işçisiyle, öğretmenin, emekli ile seramik işçisinin çıkarları aynı. Bu birleşik hatları oluşturmak yerine üyelerine Eğitim Sen eylemlerine katılmayın, destek vermeyin çağrısı yapan sendika bürokratlarını da alaşağı edecek olan yine bu koşulsuz şartsız oluşacak olan birleşik işçi sınıfı hareketidir. 

Her şeye rağmen tabandaki birlikteliği sağlamak için Eğitim Sen iş yerlerinde ÖMK’ya karşı başlattığı imza kampanyasına ve Ankara’da 15 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek olan merkezi eylemine destek bekliyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol