Belediye şirket işçileri mücadelede: 'Birleşen işçiler yenilmez'

18.09.2022 - 15:10
Haberi paylaş

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen taşeron belediye işçileri, düşük ücretlere karşı, kadro-güvenceli çalışma için eylem yaptı.

2018 yılında KHK ile belediyeye geçen, ama asgari ücret dışında bir ücret alamayan işçiler gerçek kadro ve eşit ücret talebiyle Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) öncülüğünde Ulus’ta toplandı.

TABİB aktivistlerinden, belediye işçisi Yılmaz Şengül, eylemde bir konuşma yaptı. Şengül konuşmasında şunları söyledi: 

“Belediye taşeron işçisi köle değildir. Sloganlarımız birleşebilirse kazanacağız. Belediyede çalışanlar ciddi baskı altındalar. Sürgünler, mobbingler yaşanıyor. Yenimahalle’de bir işçi arkadaşımız uğradığı mobing nedeniyle kalp krizi geçirdi. 

Bizler kamu hizmeti sunuyoruz, çöp toplamaktan ayağınızı bastığınız asfalta kadar her şeyi yapıyoruz ama bize şirket işçisisiniz diyorlar. Biz korkmuyoruz, konuşmaya devam edeceğiz. Biz bugün belediye işçileri olarak 2018'de kadro veriyoruz diye kandırılan işçileriz. Biz özlük haklarımızı istiyoruz bunu da kimseye bırakmayacağız.”

Alanda yer alan Ataşehir belediye işçileri; yıllardır alanda sahada çalıştıklarını, ama haklarını alamadıklarını söylediler. İşçilerin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu, bundan sonra bu mücadeleyi geliştirerek ilerleyeceklerini açıkladılar.

İzmir’den gelen belediye işçileri, “696 sayılı KHK ile bize sözde kadro verdiler. Buradaki anlaşmazlığı düzeltip çalınan haklarımızı geri istiyoruz” dediler.

İşçiler ne istiyor?

Taşeron belediye işçileri, 2018’in dördüncü ayına kadar asgari ücret zamlarından doğrudan yararlanıyordu. Nisan ayından sonra getirilen KHK ile sözde kadroya geçirildiler, ama diğer belediye işçileri ile paralel ücret artışlarından yararlanamaz hale getirildiler. 

Dolayısıyla bugün bütün belediye şirket işçileri, mühendisinden teknikerine, dış temizliğinden park bahçelerine, güvenliğinden amirliğine kadar hepsi asgari ücretli oldu. Halbuki aynı işi yapan diğer belediye işçileri bazen iki hatta üç kat fazla ücret alabiliyor.

Bu süreçte mağdur edilen toplam 562 bin belediye işçisi var. İşçilerin 4 temel isteği var: 

  • Kadro, 
  • Zorunlu emekliliğin kaldırılması, 
  • Ücretlerine gerçek enflasyon seviyesinde zam yapılması, 
  • Kamu işçilerine verilen 52 günlük ikramiyenin tüm taşeron belediye işçilerine verilmesi.
  • Tüm bu süreçte, üç önemli belediye işçi sendikası, Hizmet-İş, Belediye-İş ve Genel-İş; taşerondan kadroya geçen belediye işçilerinin haklarını almasına yeterli destek vermedi. İşçilerin en önemli taleplerinden birisi de sendikaların bu süreçte işçiye tam destek olması.

Bültene kayıt ol