Atışkan Alçı grevi sürüyor, işçiler kararlı

02.09.2022 - 10:47
Haberi paylaş

Eskişehir'de Kristal-İş’in örgütlü olduğu Atışkan Alçı fabrikasında yüzde 9'luk zam dayatmasına karşı başlayan grev 65. gününde. Sendikayla masaya oturmayan, işçilere tehdit ve hakaretlerde bulunan patron, bu sefer de işçileri tek tek arayarak grevi kırmaya çalışıyor.

Fabrikanın yüzde 97’sinin sendikalı olduğunu bildiren Kristal-İş sendikası temsilcisi şunları söylüyor:

Toplu İş Sözleşmesi sürecinde işverenle 3 oturum yaptık, ekonomik olarak anlaşamadık. İşverenin bize verdiği rakam, bu yılın başındaki saat ücretleri için yüzde 9 brüt oldu. Bizim ise en son söylediğimiz rakam yüzde 26 netti. 6’şar aylık enflasyon artışı istedik, anlaşamadık. Süreç devam ediyor. İşveren tarafında herhangi bir yaklaşım yok. Arkadaşlar ilk günkü gibi greve devam ediyor. Şu anda fabrikada üretim yok, stok da yok. Ama işverenin sendikayla oturup görüşme düşüncesi de yok.  İşveren sendikayla vereceğim parayı gelin sendikasız vereyim tavrında, ama işçiler içeri sendikayla girmekte kararlı.

İşçilerin birçoğu 7-15 yıllık kıdemlere sahipken asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor.

Ne olmuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 9 Aralık 2021’de sendikanın çoğunluğu sağladığını bildirdi. İşveren bu tespite itiraz etti, yetki tespitinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Eskişehir 2. İş Mahkemesinde dava açtı. Eskişehir 2. İş Mahkemesi ilk duruşmada işverenin tüm taleplerini reddederek davayı sonlandırdı.

2022 yılının Şubat ayı başında sendikanın yetkisi kesinleşti ve 1 Şubat 2022 günü yetki belgesi sendikaya ulaştı. Akabinde işverene yapılan yasal çağrı sonrasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlatıldı. Görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca, Atışkan Alçı’da 30 Haziran’da grev başladı.

Bültene kayıt ol