Eğitim Sen sokağa çıktı: Öğretmen Meslek Kanunu iptal edilsin

19.08.2022 - 09:39
Haberi paylaş

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Öğretmen Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi talebiyle basın açıklamaları yaptı. Öğretmenler 81 ilde öğretmen meslek kanunu adı altındaki uzmanlık yasasına karşı sokaklara çıktı. 

İstanbul’da Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan basın açıklamasını, Eğitim-sen 3 no.lu şubeden Ayfer Koçak okudu. Koçak konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Öğretmen meslek kanunu adı altında öğretmen düşmanlığı karşımıza çıktı. 4 yıl önce getirdiler. Öğretmenler birbiriyle kavga etmez, yarışmaz dedik. Verdiğimiz mücadeleyle geri adım attırdık. Ama performans adı altında aynı politikaları uyguladılar. Bize 2 yıldır öğretmen meslek kanunu adı altında performans dayatılıyor. 

Ücretli öğretmenler çok zor durumda

Barınma sorunumuz, ücretli öğretmenlik sorunumuz var. Ücretli öğretmenler, asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırılıyorlar, ortalama 3500 TL alıyorlar. Öğretmen meslek kanunu, bize kariyer basamakları getirirken, bize değer verdiklerini iddia ettiler. Ama biz bunun öğretmenlere karşı olduğunu söyledik. 

Eğitim bakanı “çıktıyla değil öğretmen ile uğraşacağız” dedi. “Başarısızlıkta öğretmenin de payına odaklanacağız” dedi. Öğretmenlerin alanlarındaki uzmanlığını tartışan bu zihniyet, benzer şeyleri sağlıkta yaşatıyor. Performans sistemi, sağlıkta şiddeti artırıyor. Artan şiddet nedeni ile sağlıkçılara güvenlikçi politikalar öneriliyor. 

Benzer süreçler eğitim de de yaşanacaktır. Bu politika öğrenci ve öğretmenleri karşı karşıya getirir. Bugün sağlık çalışanlarına yapılan saldırılar, yarın öğretmenlere yapılacaktır. Öğretmenlerin uzmanlığı 3 kişilik komisyonun eline bırakılamaz. Bizim böyle bir gündemimiz yok.”

Ayfer Koçak, yasaya karşı tüm eğitim çalışanlarını yan yana mücadeleye çağırdı.

Basın açıklamasında “Kariyer değil, insanca yaşam istiyoruz”, “AKP elini öğretmenden çek” sloganları atıldı. “Öğretmen meslek kanunu iptal edilsin. Ücretli öğretmenlik, kölelik sistemidir. Barınma sorunumuz giderilsin. Atanamayan 600 bin öğretmen atansın. İnsanca ücret verilsin. Eşit işe eşit ücret” talepleri dile getirildi.

Basın açıklamasına Antikapitalist Çalışanlar da katılım sağladı.

Bültene kayıt ol