Soma'da maden işçileri özelleştirmeye karşı iş bıraktı

13.07.2022 - 13:30
Haberi paylaş

Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde kömür üretimi yapılan Eynez açık ocak bölgesinin bir bölümünün özelleştirilerek Yeni Anadolu firmasına devredilmesi üzerine işçiler eyleme başladı.

Yeni Anadolu firmasına Eynez açık ocak bölgesinin bir bölümünün devredilmesi kararını duyan ve iş makinelerinin ocağa girmeye başladığını öğrenen işçiler, Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesinin çağrısıyla Eynez bölgesinde toplanmaya başladı.

İşyerlerinin satılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen işçiler, şirket sahayı terk edene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. İşçiler maden ocağında toplanmaya devam ederken sahaya giriş çıkışları kamyonlarla kapattı. Saat 00.00 itibariyle tüm ELİ'deki bayram çalışması olan noktalarda iş durdurdu.

Şube Başkanı Şevket Şahin burada işçilere "Her türlü eylemi yapacağız. Yönetim Kurulu olarak işçi arkadaşlarla beraber hareket edeceğiz" açıklamalarında bulundu.

Maden işçileri eyleme geceden başladı

Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesi, işçilere akşam gönderdiği mesajda eyleme başlandığını açıkladı, mesaj şöyle:

“Arkadaşlar sabah aldığımız bir bilgiyle şok yaşadık, Eynez Açık Ocak güney kısmı olan çatlakların Eynez köyüne doğru olan bölümünün Yeni Anadolu'ya rodövans sözleşmesiyle devrinin imzalandığını öğrendik, yönetim kurulu olarak hemen toplandık, muhalefetteki arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Şevket başkan ile Eynez'e çıkıp hangi bölümlerin verildiğine baktık. Şu anda bu sözleşmeyi tanımadığımızı üst kademelere bildirdik. Bundan sonra atılacak tüm adımlardan, eylem de dahil size bilgi verilecektir.”

Soma bölgesinde daha önce de kamuya ait maden sahaları adım adım özelleştirildi, 2015 yılında 301 işçinin öldüğü Soma Holdinge bağlı linyit işletmeleri de bu şekilde özelleştirilen bir bölgeydi. 

Soma maden işçileri, özel sektörün hem düşük ücretli işçi çalıştırarak, hem de iş güvenliği kurallarına uymayarak işçilerin aleyhine bir yönetim sergilediğini, özelleştirmelere kesinlikle karşı olduklarını her defasında dile getirdiler. Dün başlayan eylem halen devam ediyor.

Bültene kayıt ol