EnerjiSa işçileri hakları için İstanbul'a yürüyor

27.04.2022 - 11:21
Haberi paylaş

İşten atılan ve dört hafta boyunca Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde direnişlerini sürdüren EnerjiSA-Başkent Elektrik işçileri eylemlerini İstanbul'a taşıma kararı aldı. İşçiler, "Sabancı’nın ikiz kulelerinin önünü eylem alanına çevireceğiz” dedi.

Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin Ankara’dan yola çıkarken şu açıklamayı yaptı: “İşçi arkadaşlarımız burada ne yaşadılar, ne gördülerse tüm illerde de buradaki mücadeleyi anlata anlata Sabancı’nın ikiz kulelerine varacağız. Burada defterin bir kısmını kapattık. Defterin yeni sayfasına geçiyoruz. Son cümlesi olarak direne direne kazandık diyerek defteri kapatacağız.”

İşçilerin yürüyüşleri devam ediyor. İşçiler yol boyunca Eskişehir, Bursa ve Kocaeli’nde basın açıklamaları yaptılar.

İlk basın açıklaması Eskişehir’de yapıldı

DİSK'e bağlı Elektrik Gaz Su ve Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) öncülüğünde, Başkent Genel Müdürlüğü önünde direnişlerini sürdüren enerji işçileri, Ankara’dan İstanbul’a çıktıkları yürüyüşlerinde Eskişehir'e vardı. İşçileri çok sayıda yurttaş ve DİSK üyeleri karşıladı. İşçiler, “Atılan işçiler geri alınsın” pankartıyla açıklama yapılacak alana doğru yürüyüşe geçti.

Polis engeline rağmen açıklama alanına varan işçiler, burada yaptıkları açıklamada, direnişi sürdüreceklerini belirterek, Sabancı Holding’e ait firmaların boykot edilmesi çağrısı yaptı.

İşçiler Bursa’da da basın açıklaması yaptı

Dün Bursa Kent Meydanı'na, “Direne direne kazanacağız", "İşimizi geri istiyoruz” sloganlarıyla giren enerji işçilerini Birleşik Metal-İş, Gıda-İş, Dev Sağlık-İş, Genel-İş ile Öz İplik-İş’e üye oldukları için işten atılan Acarsoy işçileri ve çok sayıda kişi karşıladı.

Enerji işçileri, Kent Meydanı’nda tek tek söz alarak neden işten atıldıklarını anlattılar.

"Ekmek kavgamızı, insanca yaşam talebimizi gören işveren, önce örgütlülüğümüzü dağıtmaya, sarı sendika ile kol kola girerek yalanlar üretmeye başladı" diyen EnerjiSA işçileri, “Daha sonra da sendikanın temsilciliğini yapan işçi arkadaşlarımızı ortada hiçbir gerekçe yokken işten attılar. Afet bölgelerinde çalışırken bizi takdir ediyordunuz, bize plaketler veriyordunuz. Şimdi ne oldu da bizi kapı önüne koyuyorsunuz? Bu böyle olmaz, işimizi geri istiyoruz demek için Başkent Elektrik’in Genel Müdürlüğü önünde 4 hafta süren bir mücadele başlattık” dediler.

DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin “Biz bu yola çıktığımızda bir şeyi görünür kılmak istedik. Memleketin dört bir yanını güvencesizliğe mahkûm ettiler. ‘Bu memlekette hak aramak yasak’ dediler. Yasalar, kanunlar olsa da, parası olana ‘Size bu yasa kanun geçmez’ dediler. Anayasa’da sendika seçme hakkı olsa da, parası olan ‘Benim istediğim sendikaya üye olacaksın’ dedi. İnsanlar asgari ücretle çalışmaya mahkûm edilirken, bu yükün altından kalkamazken, o yüksek faturaları kapı kapı dağıtırken, ‘Bu zamlar geri alınsın’ diyorken, parası olanlar daha fazla para kazansın diye, bizi işten atanlar kârlarına yüzde 110 katarak, servetlerini büyütüyorlar. 

Çok açık net söylüyoruz. Hiçbirimizin iş güvencesi sizin iki dudağınız arasında değildir. 17 yıl çalışmışız, bu ülkede afet neredeyse işçileri direkt tepelerine göndermişsiniz. Bu işten atılan arkadaşlarımızın hepsi iş kazası geçirmiştir. Enerji işkolunda her yıl 150 işçi arkadaşımızı iş cinayetlerinde kaybettik. Yolumuz uzun, biliyoruz. Ama işten atılan işçi arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar mücadele edeceğiz. Biz bu yolda yalnız değiliz. Haklılığımızı bir kez de Sabancı'nın ikiz kulelerinin önünde haykırmaya geliyoruz” dedi. 

Kocaeli’nde basın açıklaması yapıldı

İzmit İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamaya, sendikalar ve işçiler katıldı. İşten atılan EnerjiSA işçileri, direnişlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirterek "4 haftadır bizi işten atma gerekçelerini, yani ‘Uygun pozisyon yok’ sözünü anlamak için bir açıklama bekliyoruz. Şehir şehir, sokak sokak gezip direnişimizi anlatmaya devam edeceğiz. Biz işimizi geri istiyoruz, alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Söz alan bir EnerjiSa işçisi "17 yıllık emeğin karşılığı 4 satırlık yazı mıdır? Yetiştirmiş olduğumuz onlarca usta var. Bozkurt’ta sel felaketi oldu koştuk, geri durduk mu? Zonguldak’ta Bartın’da Kastamonu’da metrelerce kar yağarken bizi kar durduramamıştı, şimdi sen nasıl durduracaksın? Biz artık megafonu elimizden bırakıp tornavidamızı pensemizi almak istiyoruz. Başka hiçbir talebimiz yok” dedi.

Bültene kayıt ol