İşçiler ayakta, haklarını istiyor

19.02.2022 - 10:01
Haberi paylaş

İnsanca ücret talepli işçi eylemleri devam ediyor. Bazı fabrikalarda eylemler sonucu ücretler artırıldı.

Atlantik Halı işçileri, düşük ücret zamlarına karşı iş bıraktı

Gaziantep'te kurulu Atlantik Halı işçileri açıklanan ücret zamlarını kabul etmeyerek iş bıraktı. Gece vardiyasına gelen işçiler içeri girmezken 4-12 vardiyası ise fabrikadan çıkarak dışarda bekleyen işçilerle buluştu. İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.

Boyar Kimya işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı

Gaziantep Başpınar 2. OSB'de kurulu bulunan Boyar Kimya fabrikasında işçiler, açıklanan 5400 liralık ücrete karşı 6000 lira maaş talebiyle iş bıraktı. İşçiler, işyerinde örgütlü Öz İplik-İş Sendikasına da taleplerini patrona iletmediği için tepki gösterdi.

Özkaralar BCF işçileri iş bıraktı

Gaziantep Başpınar OSB’de kurulu Özkaralar BCF Fabrikası'nda işçiler iş bıraktı. İşçiler geceyi fabrika önünde geçiriyor. Patron işçilere 5400 net 400 TL'de devam primi açıkladı. İşçiler bu ücreti kabul etmedi.

Farplas önünde basın açıklaması yapıldı

DİSK, işten atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için direnen Farplas işçilerine destek için fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Farplas işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız" ve "Sendika hakkımız engellenemez" sloganı atan işçilere diğer fabrikalardan çok sayıda işçi de destek oldu.

Migros işçisi: Bir ekmeği bize çok gördüler

Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda düşük zam ve işçi kıyımına karşı direnişe geçen ve 16 gündür eylemlerini sürdüren işçiler, bugün Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın villasının önündeydi. Beykoz'daki villa önünde düzenlenen eylem sırasında polis çok sayıda işçiyi darbederek gözaltına aldı.

Gözaltına alınan işçilerden Gülabi Aksu’nun polis aracında plastik kelepçe takılmış elleriyle gözyaşlarını silmeye çalıştığı görüntüler, sosyal medyada çok kez paylaşıldı ve Migros'a yönelik tepkiyi büyüttü. İşçiler daha sonra serbest bırakıldı.

Özkaplan Halı'da işçiler kazandı

Gaziantep'teki Özkaplan Halı fabrikası işçilerinin düşük zamma karşı başlattığı iş bırakma eylemi sonuç getirdi. Patronun önerdiği zammın üstüne ortalama 300 TL zam yapması üzerine işçiler işbaşı yaptı. İşçiler patronun yüzde 50 zam açıklamasına karşı iş bırakarak eyleme başlamıştı. Gecenin ilerleyen saatlerinde patron, duyurduğu zammın üzerine ek zam yaptığını açıkladı. İşçiler, patronun ilk açıkladığı zammın üstüne ortalama 300 TL zam aldı. Bu durumda işçi ücretleri halfeler için 7350 TL'ye, telciler için 5650 TL'ye yükselmiş oldu. İşçiler açıklanan zammın ardından işbaşı yaptı.

Yemeksepeti işçileri Alman Konsolosluğu önünde eylem yaptı

Yemeksepeti işçileri eylemlerinin 18. gününde Almanya Başkonsolosluğu önünde toplandı. Yemeksepeti'ni bünyesinde bulunduran Alman menşeli Delivery Hero şirketini protesto eden kuryeler, "İnsanca yaşayacak ücret" talebini yineledi.

Direnişteki Melike Tekstil ve Şireci Tekstil fabrikalarında işçiler işbaşı yaptı

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde iş bırakan fabrikalardan Melike Tekstil’de işçilerin talebi 6 bin liraydı. Patronun ilk açıkladığı ücret ise 5 bin 200 ve 300 lira devam primiydi, işçiler bunu üzerine eyleme başladı. Günler sonra patron işçilere, 5 bin 600 lira ücret 300 lira da devam primi önerdi. Melike Tekstil işçileri ücretlerini net 400 TL artırmış oldu. 

2020 yılı net satışından elde ettiği kazanç 1,2 milyar lira olan Şireci’de ise patron işçilere 5 bin lira aylık ve 300 lira devam primi vermek istedi. Yaklaşık bir gün süren eylemin ardından işçilerin ücreti 5 bin 200 liraya çıkarıldı, devam primi ise 250 lira oldu.

Bültene kayıt ol