İşçi hareketinde mücadele dolu günler

12.02.2022 - 11:11
Haberi paylaş

Şubat ayı başında yaygınlaşmaya başlayan insanca ücret talepli işçi eylemleri devam ediyor. Bazı fabrikalarda işçiler istedikleri ücretleri yaptıkları eylemler sonucu patronlara kabul ettiriyor.

Migros işçi düşmanlığı yapıyor, işçiler direniyor

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Migros depoda sefalet zammına karşı eylem yapan ve işten atma saldırısı ile karşı karşıya kalan DGD-Sen üyesi işçilerin direnişi devam ediyor. “Taleplerimiz kabul edilene, işimiz geri verilene kadar direneceğiz” diyen işçilerin direnişi halaylarla ve sloganlarla sürüyor. İnşaat-İş Sendikası Maltepe, Kartal ve Cevizli Migros mağazalarında eylem yaparak Migros’u boykot çağrısı yaptı. “Bugün şantiyelerde değil DGD-Sen öncülüğünde Esenyurt Migros depoda direnen sınıf kardeşlerimiz için Migros’tayız” diyen İnşaat-İş üyeleri mağazalarda yaptıkları konuşmalarda Migros’un işçi düşmanlığını teşhir etti.

Anadolu Gemi Söküm'de işçiler iş bıraktı

İzmir Aliağa’da yer alan Anadolu Gemi Söküm (AGS) tesislerinde çalışan işçiler, ücretlerinin gelen yüksek zamlar karşısında eridiğini söyleyerek, bugün sabah işbaşı yapmadı. İş bırakma eylemlerini gün boyu yemekhanede sürdüren işçilere öğle yemeği çıkmasına rağmen yemek verilmedi. İşçiye verilmeyen yemeklerin ise döküldüğü belirlendi.

Gün boyu ücret artışı için Aliağa gemi söküm bölgesinde işbaşı yapmayan işletme sayısı 5 olurken, bunların üçü gemi sökümde büyük işletmelere sahip Temurtaş ailesine ait Işıksan, AGS ve Blade işletmeleri oldu. İşçiler, yevmiyenin 500 lira olması için direnişe geçerken, Demsaş firması da işçilere 375 lira ücret teklif etti. Gemi Söküm İşverenleri Derneğinde birleşen şirket sahiplerinin yevmiyeyi 500 lira yapan Kalkavan şirketine baskı yaptığı ve ücretleri düşürmeye çalıştığını söyleyen işçiler, gemi sökümde bütün işçilerin direnişe geçeceğini aktardı. 

Durkar İplik işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı

Gaziantep’te kurulu Durkar İplik işçileri, aylıklarının 5 bin 75 lira yatması üzerine 5 bin 500 lira talebiyle iş bıraktı. Dün halı bölümünün iş bıraktığı Durkar Halı’da bugün iplik bölümü işçileri iş bıraktı. Bugün 4-12 vardiyasına gelen işçiler işbaşı yapmadı. Gece vardiyası da mesai saati gelmeden 4-12 vardiyasının yanına gelerek eyleme katıldı.

BES İzmir Şubesi iş yerlerinde zamları protesto etti

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi iş yerleri önünde elektrik zamlarına karşı eylem yapmaya devam ediyor. BES bugün de Şirinyer, Kadifekale, Taşıtlar Vergi Dairesi önünde faturaları yakarak tepki gösterdi. Zamların geri alınmalısını, zam yapan enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılmasını talep etti.

Ücret artışı talep eden Darinda Çorap işçileri işten atıldı

Asgari ücretin altında kalan ücretlerine yüzde 70'lik zam talebiyle iş bırakan Darinda Çorap işçileri, patron tarafından Kod-49 ile işten atıldı. 9 işçinin işten çıkarıldığı Darinda Çorap önünde Deriteks ve Tekstil-İş Sendikası çağrısıyla yapılan ortak açıklamada "Atılan işçiler geri alınsın, talepler karşılansın" denildi. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Darinda Çorap fabrikası işçileri, masa başında çalışan kadın işçiler için en az 6 bin TL, ütücü işçiler için ise en az 6 bin 500 TL ücret istiyor.

Bade İplik ve Halı işçileri iş bıraktı

Başpınar 2. OSB'de bulunan Bade İplik'te işçiler, patronun 5170 lira aylık teklifine karşı 5500 lira aylık artı 300 lira devam primi talebiyle, Bade Halı'da ise telciler en az 6500, halfeler en az 7500 lira aylık talebiyle iş bıraktı. Diğer fabrikalardan vardiyadan çıkan işçiler Bade önünde iş bırakan işçileri ziyaret etti.

Bültene kayıt ol