Sendikalar sefalet teklifine tepkili

17.08.2021 - 10:11
Haberi paylaş

Memur sendikaları hükümetin düşük zam teklifine tepki göstermeye devam ediyor. AKP iktidarının memur ve memur emeklisi maaşlarına ilişkin teklifi 2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, diğer 6 ay için de yüzde 6 + enflasyon farkı olmuştu.

Pandemi dönemindeki gelir kayıplarını gidermeyen iktidar, 3 milyon kamu emekçisine ve 4 milyon memur emeklisine resmi enflasyon rakamlarının altında bir maaşı dayatıyor.

Türkiye Kamu-Sen: Hükümetin zam teklifi istediklerimizin yarısı bile değil

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti'nin, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında sunduğu teklifinin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, teklifin yenilenmesini istedi.

Kahveci, yazılı açıklamasında, Kamu İşveren Heyeti'nin, memur ve memur emeklilerine 2022 için yüzde 5+6, 2023 yılı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkı teklifinde bulunduğunu anımsattı. Bu teklifin, istediklerinin yarısı bile olmadığını, bu nedenle teklifi kabul etmediklerini belirten Kahveci, kamu görevlilerinin sorunlarının temelini, maaş artışlarının hedeflenen enflasyona göre belirlenmesinin oluşturduğunu vurguladı.

"Hayallere göre zam verip gerçekleri görmezden gelmenin bedelini, kamu görevlilerimiz ödememelidir" ifadesini kullanan Kahveci, şunları kaydetti:

"Bu nedenle hükümet, ivedilikle teklifini yenilemek zorundadır. Yapılacak teklifte, gerçekleşen enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir."

Memur-Sen toplantısından eylem kararı çıktı: Yeni zam teklifi bekliyoruz

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin sunduğu ilk zam teklifinin beklentilerini karşılamaktan uzakta olduğunu belirterek, "Biz müzakereleri başlatacak ve üzerinde pazarlık yapabileceğimiz yeni bir teklif bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, hükümetin 6. Dönem Toplu Sözleşme'de ilk zam teklifini sunmasının ardından konfederasyonda yürütülen istişareler kapsamında il temsilcileri Ankara'da toplandı. Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, bağlı sendikaların genel başkanları ile il temsilcilerinin katıldığı 34. İl Temsilcileri Toplantısı'nda, sözleşme görüşmelerinde izlenecek yol haritası tartışıldı. Toplantının açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Hükümetin sunduğu ilk teklif beklentilerimizi karşılamaktan uzak. Biz müzakereleri başlatacak ve üzerinde pazarlık yapabileceğimiz yeni bir teklif bekliyoruz" dedi.

Memur-Sen 34. İl Temsilcileri toplantısında, şu kararlar alındı:

"12 Ağustos'ta kamu işvereni tarafından sunulan teklifi kabul etmiyor, 'en kısa sürede' ve 'müzakeresi yetişebilecek' nitelikte, 'yeni, makul, adil ve müzakere etmeyi gerektirecek' teklif bekliyoruz. Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızın görüşme ve müzakerelerde de ifade ettiği şekilde, kamu görevlilerinin emeğine değer verme noktasında özel bir gayret gösterilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Bu tespit ve kararların yanında, tekliflerimizin kabulü için demokratik hakkımızı kullanmak amacıyla 19 Ağustos saat 18.00'de Ankara'da eylem yapılmasına karar veriyoruz."

KESK, hükümetin yüzde 5+6 oranındaki zam teklifine tepki gösterdi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) AKP iktidarının 3,5 milyon kamu emekçisi ile 2 milyon emekliye verdiği zam teklifine tepki gösterdi. 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5+6, 2023 yılı için ise yüzde 5+6’lık teklifi “Yoksulluk teklifi” olarak niteleyen KESK, Tüm Bel-Sen Genel Merkezinde basın açıklaması yaptı. KESK, kamu emekçilerini ortak mücadeleye çağırdı.

KESK Eş Genel Başkan Şükran Kablan Yeşil, milyonların hayal kırıklığına uğratıldığına dikkat çekerek derinleşen krizin tüm kamu emekçilerinin gelirini düşürdüğünü söyledi.

Yeşil şöyle konuştu:

“2012’de başlayan toplu sözleşme sürecinden bugüne aradan geçen 9 yılda ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan ücret 450 dolar azalmıştır. Yine son dokuz yılda hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 216 artarken en düşük maaşta yaşanan artış yüzde 174’te kalmıştır.  Son beş yılda ortalama maaşla alınan çeyrek altın sayısı 6,5 adet azalmıştır. Yine en düşük maaş ile alınan dolar son iki yılda 84 dolar azalmıştır. Son iki yılda asgari ücret yüzde 40 artarken kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artış yüzde 29.85’te kalmıştır. Son iki yılda temel tüketim maddelerinin fiyatlarında yaşanan artış yüzde 70'i aşmıştır."

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise konuşmasında “İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli bir toplu sözleşme” yaklaşımıyla 6 temel taleplerini bakanlığa sunduklarını hatırlattı.  Bozgeyik, “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, halktan yana bir kamu hizmeti, temel gelir güvencesi, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı ve gerçek bir toplu pazarlık” ifadelerini kullandı.

İktidarın zam teklifine, “Yoksulluğa mahkum eden teklif kabul edilemez” diyerek karşı çıkan ve TİS görüşmelerine katılan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2 koldan Ankara’ya yürüyüş planladı. 18-20 Ağustos tarihleri arasında Batman ve Edirne’den başlatılacak yürüyüş, “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilecek. 2 koldan gerçekleştirilecek yürüyüş, 20 Ağustos’ta Ankara’da yapılacak açıklamayla son bulacak.

Bültene kayıt ol