Memur-Sen üyeleri hayat pahalılığını protesto etti

06.07.2021 - 10:06
Haberi paylaş

Memur-Sen, hayat pahalılığını protesto etmek için bugün 81 ilde basın açıklaması yaptı. Ankara’daki basın açıklaması için Memur-Sen üyeleri Ulus Atatürk Heykeli önünde toplandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Haziran ayı enflasyon oranının bugün açıklandığını belirterek, kamu görevlilerinin maaşlarına bu yılın ilk altı ayı için eklenecek enflasyon farkının belirlendiğine dikkat çekti.

Son 18 aylık enflasyon rakamlarına bakıldığında hedeflenen enflasyonun 3 katı, maaş ve ücretlere yapılan artışın ise 2 katından fazla sapma olduğunu ifade eden Yalçın "Biz emeğimizin ve ekmeğimizin derdindeyiz. Biz, alın terimizin hakkını ve hizmetimizin ederini istiyoruz. 6. dönem toplu sözleşmenin arefesinde, bugün açıklanan enflasyon rakamları, deyim yerindeyse evdeki hesabın çarşıya uymadığını bir kere daha tescil etmiştir" diye konuştu.

İktidara seslenerek seyyanen zam taleplerini her zeminde dile getirdiklerini belirten Yalçın "Kamu işvereninin belirlediği zam, Mart demeden buharlaşıyor. Tam da bu yüzden, en düşük devlet memuru maaşının yüzde 10'undan az olmamak üzere seyyanen zam talebini her zemin ve şartta dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Artık bahaneleri ortadan kaldıralım, gerçekleri konuşalım" dedi.

Ne olmuştu?

2021 yılı için kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, 2019 yılında Memur-Sen’in imzalamak istememesi üzerine, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile belirlenmişti. Sözleşmede, 2021 Temmuz'dan geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 3 artış öngörülmüştü.

2021 yılı ilk 6 aylık döneminde resmi enflasyon yüzde 8,45 olarak gerçekleşti. Bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 5,45 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerine Temmuz'dan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 8,45 artış yapılacak. 

Bütün bu hesaplamalar, TÜİK’in resmi enflasyon hesabına göre yapılıyor. Oysa gerçek enflasyon, TÜİK’in hesapladığının yaklaşık 3 katı düzeyinde. 

Bültene kayıt ol