Somalı maden işçileri Ankara'da tazminatlarını istiyor

05.07.2021 - 13:31
Haberi paylaş

15 yıldır ödenmeyen tazminatları için mücadele eden Soma Uyar Madencilik işçileri, iktidar tarafından verilen sözlerin tutulması üzerine yeniden Ankara’ya yürüdü. 

Ankara girişinde araçları durdurulan işçiler, eğer bir anlaşma sağlanamazsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne doğru yürüyüşe geçecek.

İşçilerin üyesi olduğu Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın açıklamasında öne çıkanlar:

► "Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi."

► “Son görüşmemizde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 1 Temmuz’a kadar dönüş yapacağını ve bilgi vereceğini heyetimize söz vermesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. Süleyman Soylu’nun 15 Ocak 2021’e kadar çözme sözü, sahipsiz bir şekilde halen olduğu yerde duruyor. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre Uyar Madencilik sorunun bir yasayla çözülemeyeceği ifade edilmiştir. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir. Bunun önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. “Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı” ifadesi sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahanedir. Temmuz 2020 tarihinde Soma Kömür işletmelerinde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen iki binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapılmıştır. Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir.”

Maden işçilere yola çıkmadan önce yayınladıkları medya mesajında şunları söyledi:

► "Uyar Madencilik işçileri içeride olan maaşları, kıdemleri, ihbarları için mücadele etmeye devam ediyor. Bu 15 yıl boyunca yüzlerce kez parlamentodan patronlar lehine yasalar çıkarttı bu devlet. Devlete sorumuz şudur: Patronlardan yana mı yoksa madenciden yana mısın? SOMA madencisi 15 yıldır bu soruyu soruyor. Biz de bugün yola Türkiye halkına, emekçisine, vekillerine bu soruyu çoğaltmak için çıkıyoruz.”

Bültene kayıt ol