Türk-İş ve Hak-İş'in zam talebi 'resmi enflasyon'un sadece 2,9 puan üstünde

01.06.2021 - 09:32
Haberi paylaş

Türk-İş ve Hak-İş, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme için hazırladıkları ortak taslakta, önümüzdeki iki yılda ilk 6 ay yüzde 20, sonraki 6 aylarda enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep etti. 

Konfederasyonların talep ettiği zam, yüzde 17,1 olarak açıklanan resmi enflasyonun 2,9 puan üstünde. Bağımsız kuruluşlar ise enflasyonun yüzde 40’a yaklaştığını hesaplıyorlar.

En düşük ücret net 3300 lira olsun 

İşçi konfederasyonları kamu işçisinin en düşük ücretinin net 3 bin 300 TL olmasını istedi. Bu tutar Birleşik Kamu iş tarafından hesaplanan açlık sınırı olan 3 bin 473 liranın altında, 11 bin 863 liralık yoksulluk sınırının ise dörtte biri kadar.

Taslakta ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep edildi. İşçi konfederasyonları ayrıca her yıl mayıs ve eylül aylarında 1500 TL ek ödeme yapılmasını istedi.

Sosyal Haklar

Taslakta sosyal haklara ilişkin talepler ise şöyle sıralandı:

- Birinci yılda sosyal ödenek aylık 700 TL, yemek parası günlük 20 TL, giyim yıllık 700 TL.

- İkinci yılda ise sosyal ödenek aylık 800 TL, yemek parası günlük 25 TL, giyim yıllık 800 TL.

Taslakta aile ve çocuk ödeneklerinin devlet memurlarına verildiği miktarda verilmesi talep ediliyor. Ramazan Bayramı’nda 1000 TL, Kurban Bayramı’nda 1500 TL verilmesi, servis sağlanamadığı durumda ise bir gidiş-bir geliş ücretinin belediye rayiç bedeli üzerinden ödenmesi talep ediliyor.

Taşerondan kadroya geçen işçilerin durumu

Taslakta kadroya geçen taşeron işçilerin durumuna ilişkin ise “İlk defa toplu iş sözleşmesi yapılacak işyerlerinde de işbu kapsamda belirlenen sosyal yardım ödemeleri uygulanacaktır. Bu kapsamdaki işçilere yıllık 112 gün ikramiye ödenecektir” ifadeleri yer aldı.

Taslakta işçiler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için gelir vergisinin ücretliler açısından birinci dilim olan yüzde 15 oranında sabitlenmesi ve bundan sonraki oranlarda, vergi mükellefiyetinin işveren tarafından karşılanması talep edildi.

2 yıl önceki toplu sözleşmede ne oldu

2 yıl önceki toplu sözleşmede konfederasyonlar ilk 6 ay için yüzde 15 talep etmiş, daha sonra yüzde 8’e imza atmışlardı. 2019 Ağustosunda imzalanan toplu sözleşmenin imza töreninde, mikrofonunun açık olduğunu unutan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" demişti. 

2019’da imzalanan toplu sözleşmede, taşerondan kadroya geçen işçilere 2 yıl boyunca sadece yüzde 4+4 zam verildi. Pek çok işçinin ücreti asgari ücretin altında kaldı. Taşerondan kadroya geçen işçiler mağdur edildiler. İşçiler taşeron çalışma koşullarını arar oldular. Sendikalar ise bu konunun düzeltilmesi için herhangi bir girişimde bulunmadılar.

Bültene kayıt ol