İktidar 1 Mayıs etkinlik ve mitinglerini yasaklıyor

16.04.2021 - 13:42
Haberi paylaş

İşçiler, emekçiler salgın koşullarında, açık havada, tebdirlere uyarak 1 Mayıs kutlamaları yapmak için beklerken, Valiliklerden peş peşe yasaklama haberleri geliyor. Denizli ve Kocaeli Valilikleri ile Gebze ve Kartal Kaymakamlıkları sendikaların 1 Mayıs için miting başvurularını reddetti. 

Denizli Valiliği dün koronavirüs tedbirleri gerekçesi ile 1 ay süreyle tüm açık alanlarda eylem, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamıştı.

Kocaeli Valiliği de bugün yayınladığı genelge ile 17 Mayıs’a kadar geniş katılımlı tüm eylem, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı.

Kartal Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada “Kaymakamlığımızca idaremizde bulunan meydan, cadde, sokak, yol, park gibi tüm umuma açık alanlarda, miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, yürüyüş ve toplanmalar, basın açıklamaları, stant açma, imza toplama, imza kampanyası, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere, anma toplantısı, anma töreni düzenleme, ticari kimliği bulunan tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtımı, afiş, poster asma, sticker yapıştırma ve benzeri türdeki her türlü eylemler bir ay (15.04.2021-15.05.2021) süresince yasaklanmıştır” denildi.

Gebze Kaymakamlığı tarafından Gebze Sendikalar Birliği'ne gönderilen yanıt yazısında, 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile bunlann üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil, yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklere izin verilmeyecektir" denildi ve miting yapma talebi reddedildi.

Lebalep dolu AKP, MHP kongrelerine izin veren ama 1 Mayıs’ı yasaklayan Hükümetin bu tavrı işçiler tarafından eleştiriliyor. İşçiler “sadece kongreler de değil, fabrikalarda işçiler zaten dip dibe çalıştırılıyor. Lebalep dolu bu fabrikalar. Fabrikaları kapatmayacaksınız, ama açık hava meydanlarını yasaklayacaksınız! Bu tam bir riyakarlık” diyor.

Hak-İş, iktidar izin verdiği ölçüde 1 Mayıs’ı kutlayacak

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "1 Mayıs Haftası" etkinliklerini bu yıl 26 Nisan-1 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki 6 gün boyunca gerçekleştireceklerini açıkladı.

Arslan, "Hak-İş Konfederasyonu olarak, bu sene de binlerce emekçi kardeşimizle omuz omuza alanlarda olamayacağız ancak, mesajlarımızı en etkin şekilde iletmek için geçen yıl başlattığımız '1 Mayıs Haftası' kutlamalarımızı bu yıl da gerçekleştireceğiz" dedi.

Pandemi nedeniyle bu yıl 1 Mayıs'ı kitlesel bir miting olarak kutlamanın mümkün olmadığını söyleyen Arslan, konfederasyon olarak 26 Nisan-1 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki 6 gün, dijital platformlarda, illerin meydanlarında, işyerlerinde olacaklarını ifade etti.

1 Mayıs’ı Türkiye genelinde taleplerini ilettikleri bir gün olarak kutlayacaklarını belirten Arslan, "Konfederasyonumuz Yönetim Kurulu kararı ile örgütlü olduğumuz 81 ilimizde valiliklerin izni çerçevesinde ortak bildiri okunmasını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bültene kayıt ol