Sağlıkçılardan Çalışma Bakanı'na tepki: Covid-19 meslek hastalığıdır!

02.04.2021 - 16:02
Haberi paylaş

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sağlık çalışanları için Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebine olumsuz cevap verdi ve skandal ifadeler kullandı. 

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında bütün memur konfederasyonları Covid-19’un meslek hastalığı sayılması talebinde bulundu. Bakan, bu öneriye “Evde hastalananlar var, nasıl meslek hastalığı kabul edelim” karşılığını verdi.

Söz konusu ifadeler kısa sürede Twitter'da gündem oldu. Onlarca sosyal medya kullanıcısı bu açıklamayı eleştiren içerikler paylaşarak tepkilerini gösterdi.

Yorumlardan bazıları şöyle:

- Her iki günde ortalama üç sağlık emekçisi Covid-19'a bağlı hayatını kaybetti. Hiç biri bu virüsü evinde almadı, aksine sağlık emekçisi iş yerinde aldığı virüsü evine götürdü. Siz sağlıkçının ardında kalana vereceğiniz 3 kuruşluk tazminatın hesabını yapıyorsunuz.

- Sağlık çalışanları Covit 19’u evinde oturarak kapmadı. Pandeminin başından beri çocuklarına ve sevdiklerine doya doya öpmekten sarılmaktan kaçındı. Hastalığı onlardan kapmaktan korktuğu için değil; kendisi onlara hastalığı bulaştırmaktan korktuğu için.

- Bunca acı çekilmeseydi, salgının başından beri 395 sağlık çalışanını Covid-19 nedeniyle kaybetmemiş olsaydık, Sayın Zehra Zümrüt’ün şaka yaptığını düşünebilirdik belki.

Sağlık çalışanları Covid’e, Türkiye’de ortalamanın 14 kat üzerinde yakalanıyor

Dünyada Covid hasta sayısı 130 milyonu geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlık çalışanlarının dünya nüfusunun (8 milyar) yüzde 3’ünü (240 milyon), tüm Covid-19 enfeksiyonlarının (130 milyon) ise en az yüzde 14’ünü (18 milyon) oluşturduğunu bildirdi. Buna göre sağlık çalışanları Covid’e, dünyada ortalamanın 5 kat üzerinde yakalanıyor 

Türkiye’de ise durum çok daha vahim. Sağlık çalışanları, Türkiye nüfusunun yüzde 1,25’ini (1 milyon 61 bin) oluşturuyor. Türkiye nüfusunun (85 milyon) yüzde 4,1’i (3,5 milyon) hastalığa yakalandı. Ocak 2021 itibarıyla hastalığa yakalanan sağlık çalışanı oranı yüzde 57,4 (610 bin). 

Bu hastalık sayısı dünya ortalamasının çok üzerindedir. Sağlık çalışanları Covid’e, Türkiye’de ortalamanın 14 kat üzerinde yakalanıyor. 

Covid’in meslek hastalığı olması ne demek?

SGK kanunu uyarınca sigortalı olan çalışanlara, meslek hastalığına yakalanmaları halinde, Vazife Malullüğü hükümleri uygulanmaktadır. Yani Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi halinde, öncelikle tüm tedavi sürecinin ücreti SGK tarafından karşılanır. Meslek hastalığı nedeniyle ölenlerin yakınlarına tazminat ödenir, aylık bağlanır. Çalışamayacak duruma gelenler ise malulen emekli edilir, emekli aylığı bağlanır. 

Covid-19, sağlık çalışanları açısından, “mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır”. Henüz salgının başlangıcında Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için yayınlanan rehberde: “Sağlık kuruluşundaki bir maruziyet sonrası COVİD-19 enfeksiyonu geçiren sağlık çalışanının zararının tazmini, rehabilitasyonu ve tedavisinin sağlanması sağlık çalışanının haklarındandır. Böyle bir durum mesleki maruz kalma sayılır ve sonucundaki hastalık da meslek hastalığı olarak değerlendirilir“ denilmektedir.

İnşaatta çalışırken iskeleden düşen inşaat işçisinin durumu “iş kazası” olarak kabul edilir.  Seramik fabrikasında çalışırken “silikozis” hastalığına yakalanan işçinin durumu “meslek hastalığı” olarak kabul edilir. Covid-19, işi ve mesleği gereği bu hastalığına yakalanan sağlık çalışanı için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

Bültene kayıt ol