Sendikalaştıkları için işten atılan A-Plas işçileri direnişi sürdürüyor

31.03.2021 - 14:34
Haberi paylaş

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren A-Plas fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 81 işçinin eylemi 27’nci gününü geride bıraktı. İşçilerin eylemine Bursa’daki fabrikalardan destek ziyaretleri devam ediyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde otomobil fabrikalarına plastik yedek parça üreten A-Plas fabrikası işçileri, iş yerlerinde gördükleri baskılara, ücret adaletsizliğine, amirlerin baskılarına, yıllık izinlerinin yok sayılmasına karşı çıkarak sendikaya üye oldular. Sendika düşmanı işveren ise sendikaya üye olan 81 işçiyi Kod 29 ile tazminatsız işten çıkardı. 

İşveren ilk olarak 5 Mart Cuma günü sendikaya üye olduğunu öğrendiği 6 işçiyi işten çıkardı. 6 arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrenen sendika üyesi işçiler ve Türk Metal Sendikası yetkilileri, aynı günün akşamı kovulan işçilerin tekrar işe alınması için eylem yaptılar. 8 Mart Pazartesi günü sendika üyesi 75 işçi, noter aracılığıyla muhtarlıklara gönderilen ihtarname ile işten çıkarıldılar.

İşçiler, Türk Metal Sendikası’nın verdiği çadırda nöbetleşe kalarak eylemlerini sürdürüyor. “Biz hakkımızı korumak için sendikaya başvurduk” diyen işçiler, kar, yağmur, soğuk demeden kapının önünde bekliyorlar. 

Patronlar ise üretim alanını, tuvaletleri kapatarak işçilere psikolojik baskı yapmaya, üretimi taşeron işçilerle sürdürmeye başladı. Sendikaya üye olmasınlar diye fabrikadaki işçilere biner lira prim verdi. Sendikaya meyilli gördüğü taşeron işçileri işten attı. Sendikanın avukatları dava sürecini başlattılar.

İşçiler direnişi sürdüreceklerini, sendika üyesi olmalarının anayasal bir hak olduğunu söylediler, bütün işçileri eylemlerine destek olmaya çağırdılar.

Bültene kayıt ol