DİSK: İşsiz sayısı 9,8 milyon; işsizlik oranı yüzde 27,3

12.10.2020 - 17:11
Haberi paylaş

DİSK-AR tarafından hazırlanan ve yayınlanan “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu”nda, TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2020 verilerinin ekonominin açıldığı dönemi yansıttığı, ancak istihdam ve işsizlikteki vahim tablonun sürdüğü kaydedildi.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2020 Temmuz ayının işgücü istatistiklerini yayınladı. Temmuz ayında işsiz sayısını 4,2 milyon, işsizlik oranını ise yüzde 13,4 olarak açıkladı. TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranı ve işsiz sayısının Covid-19’un yarattığı tahribatı yansıtmaktan uzak olduğunu kaydeden DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yöntemini esas alarak Covid-19’un yarattığı gerçek istihdam kaybını ve işsizliği hesapladı.

DİSK-AR tarafından hazırlanan ve yayınlanan “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu”nda, TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2020 verilerinin ekonominin açıldığı dönemi yansıttığı, ancak istihdam ve işsizlikteki vahim tablonun sürdüğü kaydedildi.

İşsizlik yüzde 27,3

Buna göre Covid-19 etkisiyle kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulanan işyerleri göz önüne alınarak yapılan hesaplamaya göre Temmuz ayında işsiz sayısı 9,8 milyon oldu, işsizlik oranı yüzde 27,3 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye’de işgücüne katılım sağlamak isteyenlerden 26,1 milyon kişi çalışıyordu, 9,8 milyon kişi işsizdi. Temmuz ayında işbaşında görünen 26,1 milyon kişinin en az 2 milyonunun ücreti işsizlik fonundan karşılanıyordu, yani fiilen işsizlerdi.

Genç işsizlik TÜİK’e göre yüzde 25,9, aslında yüzde 56.7

TÜİK, 15-24 yaş grubunu (11,4 milyon) kapsayan genç nüfusta istihdam oranını yüzde 30,4 (3,5 milyon) işsizlik oranını yüzde 25,9 (1,2 milyon) olarak açıkladı. Yani gençlerin 3,5 milyonu çalışıyor, 1,2 milyonu ise iş arıyor, işsiz. Ancak aynı dönemde ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise yüzde 29,8 (3,4 milyon) olarak açıklandı. Yani gençlerin üçte biri ne okuyor ne de çalışıyor. Bu kişilerin aslında uygun bir iş olduğunda çalışabileceğini düşündüğümüzde, genç işsiz sayısı 4,6 milyona, işsizlik oranı yüzde 56,7’ye çıkıyor.

Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 32,7

Temmuz 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 32,7 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörlerde kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 20,1 oldu.

Daha çok insan işsiz kalırken işsizlik nasıl düşüyor?

İşsiz kalan insanların iş aramaktan vazgeçmesi, TÜİK istatistiklerinde onların işsiz sayılmasını engelliyor. Böylece iş aramayanların sayısı artarken, işsiz sayısı azalabiliyor. Aslında pratik olarak böyle sayısal bir göstergenin ekonominin gerçek durumunu anlamak açısından bir yararı yok, ama hükümet aylardır bu hatalı yaklaşımını sürdürüyor ve işsizliğin sanki azaldığı algısını yaratmaya çalışıyor.

Bültene kayıt ol