İşçiler salgın, işsizlik ve patronların dayatmalarıyla karşı karşıya; İşsizlik Fonu işsizler için kullanılsın!

21.03.2020 - 08:42
Haberi paylaş

Patronlar işyerlerinde gerekli tedbirleri almadıkları gibi, koronavirüs krizini fırsata çevirmeye çalışıyor. 

İşçi ve emekçilere, işten atma, ücretsiz izin, esnek ve güvencesiz çalışma gibi dayatmalar da bulunuyorlar. 

Otomobiv fabrikalarındaki durum

Otomotiv sektöründeki iki büyük fabrika, Ford Otosan ve Toyota üretime iki hafta ara verdi. Ofis çalışanlarını evden çalışmaya yönlendiren fabrikalar, işçilere yıllık izin verdi. Bütün bu süreçte yetkili sendika Türk Metal herhangi bir açıklama yapmadı, görüş belirtmedi. Diğer otomobil fabrikalarında Renault’ta, Fiat’ta, Hundai’de üretim sürüyor. Yetkili sendika Türk Metal bu konuda da görüş beyan etmiyor.

Turizm patronları ücretsiz izne zorluyor

Küre Turizm, İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs tedbirleri kapsamında pek çok işyerinin geçici olarak kapatılması kararının ardından, bünyesindeki Kırıntı, Welldone ve Midpoint işletmelerinde deneme sürecindeki 580 emekçiyi herhangi bir sebep göstermeden işten çıkarttı, binlerce emekçiyi de ücretsiz izne çıkmaya zorluyor.

AVM işçilerinin durumu

AVM’lerde pek çok mağaza, AVM’ler kapanmadığı halde buralardaki şubelerini kapattı. Bazı mağazalar işçilere ücretli izin verirken, pek çok mağaza ücretsiz izin verdi.

Otel işçileri mücadelede

Antalya Barut Oteli, çalışanlarına yıllık izin vererek oteli kapattı. Otel, sendikal örgütlenmenin güçlü olduğu işyerlerinden.

Beyoğlu Otel Emekçileri Dayanışma Ağı dün, "Birkaç gündür ardı arkası kesilmeksizin otel çalışanları işten atılıyor, ücretsiz izin dayatmasına maruz kalıyor ya da iyi ihtimalle yıllardır kullandırılmayan veya daha sonra kullanmayı planladıkları yıllık izinleri kullandırılıyor" diyerek basın açıklaması yaptı.

Atölyelerde önlem yok

Marksist.org'a gelen mesaj:

"Ben iş gereği bu hafta 30 civarı üretim yapan yere gittim. En küçüğü 15-20 kişilik atölye en büyüğü 500-600 kişinin çalıştığı koca fabrika. Doğru düzgün bir önlem görmedim hiç bir yerde. Bant şeklinde üretim yapan yerde işçiler yan yana ya da karşılıklı eldiven, maske hiç bir şey olmadan çalışmaya devam ediyorlar. Küçük yerlerde durum daha da kötü, su var sabun yok vs. Konuştuğum işçiler işe gelmek istemeyenlere ücretsiz izin dayatıldığını anlatıyorlar. 

İhracat yapan yerler epey kötü etkilenmiş durumdalar. 3'te 1 kapasite ile çalışıyoruz diye anlattı bir tanesi üretseler bile gönderemedikleri için. 

Ana akım ve sosyal medyada beyaz yaka daha baskın olduğu için bir şekilde evden çalış, sokağa çıkma vs haberleri görüyoruz sürekli ama üretim durmadığı için milyonlarca işçi sıfır ya da çok az önlemle çalışmaya devam ediyor. 

Bu durum İtalya’da da böyleydi herhalde ama grevler sonrası devlet önlem al, alamıyorsan kapatmak zorundasın diyebildi. Bizde de üretim yapan yerler önlem almaya zorlanmazsa durum çok daha körü bir hal alabilir. "

Sözleşmeli öğretmenler ve hizmet işçileri işsiz kaldı

Salgınla mücadele sürecinde kapatılan özel ve devlet okullarında çalışan on binlerce sözlemeli öğretmen işsiz kaldı. Yine hizmet sektörünün yüz binlerce işçisi işsiz kaldı. 

İşsizlik Fonu işsizler için kullanılsın!

Bütün bu işçiler için İşsizlik Fonu'nda biriken 130 milyar TL acilen kullanılmalıdır. "Fonda para kalmadı" gerekçesi kabul edilemez. Sendikalar, emek örgütleri acilen işsiz kalan yüz binlerce insanın sorunları için harekete geçmelidir.

Bültene kayıt ol