Vergi düzenlemesinde adalet yok: Şirketlere yüz milyarlar veriliyor, işçiden 330 TL esirgeniyor

08.11.2019 - 08:57
Haberi paylaş

AKP iktidarı yeni vergi paketinde, işçilerin adalet talebini göz ardı ediyor.

İktidar batan şirketleri kurtarmak için bütün kaynakları seferber ederken, işçilere aylık ortalama 330 TL gelir sağlayacak vergi düzenlemesini yapmıyor. 

Vergi paketi ile yönetime mevcut 90 milyar TL’lik bütçe dışı harcama yetkisine ek olarak 70 milyar TL’lik bir yetki daha veriliyor. Vergi paketinde 'dijital hizmet', 'konaklama' ve 'değerli konut' gibi bir kısmının ucu işçi ve emekçilere dokunacak yeni dolaylı vergi kalemleri de yer alıyor.

45 maddelik kanun teklifinin ana maddeleri şunlar:

- Dijital ortamda elde edilen hasılat vergi kapsamına alınacak. Dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7.5 olacak. Cumhurbaşkanı bu oranı iki katına çıkarabilecek. Yani Facebook, Twitter, Instagram benzeri platformlar vergi ödeyecek, dolayısıyla sundukları hizmetler de pahalılaşacak.

- Otel, tatil köyü, pansiyon, kamping gibi tesislerde konaklayanlardan “konaklama vergisi” alınacak. Oranı yüzde 2 olacak. Böylece dar gelirlilerin tatil yapma imkânları biraz daha kısıtlanacak, ekmeğini bu sektörden kazananlar için önemli gelir kayıpları yaşanacak.

- Tapu tarafından belirlenmiş değeri 5 milyon TL ve üzerindeki taşınmazlardan “değerli konut vergisi” alınacak. 

- İlk 7 ayda yasal borçlanma limitini (90 milyar TL) aşan Hazine’nin net borç kullanma tutarı 70 milyar lira daha artırılıyor. Vergi paketindeki bu madde, hükümetin bütçe açığı hedeflerini tutturamayacağının açıkça itirafıdır. Merkez Bankasından aktarılan paralar olmasa, şimdiden yüzde 10’ları aşan bütçe açığının, yıl sonuna kadar daha da artacağı kesin. Bütçe açığının halkın cebine enflasyon ve pahalılık olarak dönmesi kaçınılmaz. 

- Gelir vergisi tarife dilimleri 4’ten 5’e çıkacak. İlk 4 dilimdeki oranlarda değişiklik olmayacak. 500 bin TL’nin üzerinde kazancın vergi oranı yüzde 40 olacak. Bu maddede yapılan değil, yapılmayan değişiklik işçilerin vergide adalet talebinin dikkate alınmadığını gösteriyor.

Mevcut gelir vergisi dilimleri şöyle:

· İlk dilim 14,8 bin TL için yüzde 15,

· 14,8-34 bin TL arası için yüzde 20,

· 34-80 bin TL arası için yüzde 27,

· 80 bin TL üzeri için yüzde 35.

Bu 4 vergi dilimi, yeni düzenleme ile 5’e çıkarılıyor, 500 bin TL üzerindeki gelirden yüzde 40 vergi alınması öngörülüyor.

Bugün asgari ücret (2 bin TL) alan bir işçinin yıllık brüt geliri yaklaşık35 bin TL, aylık ortalama 3 bin TL alan bir işçinin ise yıllık brüt geliri yaklaşık 60 bin TL’dir.

Yıllık 60 bin TL brüt ücret alan bir kişi bu vergi dilimleri ile yüzde 22(13 bin TL) vergi ödemektedir. Sendikaların genel talebi asgari ücretin vergiden muaf tutulması veya en azından yüzde 15’lik dilimde kalmasıdır. Ama hükümet yeni vergi düzenlemesinde işçi sendikalarının bu talebini dikkate almamıştır.

Hükümet şirketleri kurtarmak için her yolu deniyor, onlara, Varlık Fonu'ndan, İşsizlik Fonu'ndan, bütçeden yüzlerce milyar TL aktarıyor. Ama konu işçinin aylık 330 TL daha fazla kazanması için vergi dilimi ayarlamasına geldiğinde buna kesinlikle yanaşmıyor. İşçi sınıfı ve sendikalar bu adaletsiz düzeni teşhir etmek için ayağa kalkmalıdır.

Faruk Sevim

Bültene kayıt ol