İşçi ve memur sendikalarından ortak talep: İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz!

14.07.2019 - 08:29
Haberi paylaş

Hükümetin düşük zam teklifine karşı işçi ve memur sendikalarından birleşik mücadele sesleri yükseliyor.

Emekli işçilere yüzde 5’lik zammın ardından hükümetin kamuda çalışan 200 bin işçiye yüzde 5+4  zam önerisi Türk-İş tarafından kabul edilemez bulunmuştu.

Memurların toplu sözleşme görüşmeleri de 1 Ağustos’ta başlıyor. Yaklaşık 3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerin yasal olarak 1 ayda tamamlanması gerekiyor.

Memurlar içinde en fazla üyeye sahip olan ve toplu sözleşme yetkisi bulunan Memur-Sen, işçilere önerilen yüzde 5+4’lük zam teklifini ‘kabul edilemez’ olarak niteledi.

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, işçilere önerilen düşük zamma dikkat çekerek “Benzer bir teklif bize sunulursa, gösterdiğimiz reflekslerimizi önceki toplu sözleşmeleri takip edenler hatırlayacaktır, biz de gerçekleşen enflasyon rakamlarının bile altındaki teklifleri asla kabul edemeyiz“ diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “İşçilere verilen teklifi görünce endişe ettik. Bu konuda güçbirliği yaparak mücadele etmeliyiz. Kanunun bize verdiği yetkiyle Türkiye Kamu-Sen iş bırakma da dahil her türlü demokratik hakkını kullanmaya hazırdır. Yetkili sendika da bu yönde karar alırsa merak etmesin yalnız kalmaz, biz de destekleriz” dedi.

Düşük zam teklifini reddeden Türk-İş’e destek veren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yönetimi, “Bu ülkede işçiler, kamu emekçileri, asgari ücretliler, emekliler kısacası emeği ile geçinen tüm kesimler insanca yaşamaya yetecek bir ücreti, güvenceli bir iş ve güvenli geleceği fazlası ile hak etmektedir. KESK kamu işçilerinin haklı taleplerinin yanındadır. Kamuda yan yana, omuza omuza çalıştığımız kamu işçileri ile dayanışmamız sürecektir” açıklamasını yaptı.

Bültene kayıt ol