DİSK, 15 Haziran'da Kartal'da miting düzenleyecek

29.05.2019 - 20:14
Haberi paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), kıdem tazminatı başta olmak üzere işçilerin haklarını savunmak için 15 Haziran’da İstanbul Kartal’da bir miting düzenleme kararı aldı.

Ekonomik krizin etkisini arttırdığı, ücretler erirken arka arkaya zamların geldiği ve işsizliğin arttığı bir dönemde ülkeyi yönetenlerin bu acil sorunlara çözüm üretmekten uzak bir tutum aldığını dile getiren DİSK Başkanlar Kurulu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul yerel seçiminin tekrarı sonrasında gündeme getirileceği anlaşılan kıdem tazminatının fona devri, işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracak, kıdem tazminatının miktarını düşürecek ve ödenmesini zorlaştıracaktır. Kıdem tazminatının fona devri, DİSK açısından bir daha açılmamak üzere kapanmış bir tartışmadır.  

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) zorunlu olması ise kriz koşullarında zaten reel olarak gerileyen ücretler üzerinde yeni bir yük anlamına gelecektir. Açıklanan hedefler arasında Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının çözümü değil, aksine sosyal güvenlik hakkını daha da budanacağına dair işaretler yer almaktadır.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sigorta primi ve vergi desteğinin ardından en temel işveren sorumluluğu olan ücretlerin de ödenmeye başlanması, tüm fonların nasıl kullanılacağına dair önemli bir göstergedir.  Kıdem tazminatı fonu ile zorunlu hale getirilecek BES'in "entegre edilerek”, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonunda yapıldığı gibi işverenleri ve bankaları fonlamak için kullanılması, krizde yüzde 99'un haklarının gasp edilerek yüzde 1'e kaynak aktarılması anlamına gelmektedir ve asla kabul edilemez.

Vergi reformu adı altında kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürülmesi ve "verginin tabana yayılması” hedefi ise vergi adaletsizliğini daha da derinleştirecek politikalardır. Bu adımların atılması, halen vergilerin büyük bir bölümünü ödeyen emekçilerin üzerindeki vergi yükünün daha da artması anlamına gelecektir."

Alınan kararlar ise şöyle açıklandı:

- DİSK Başkanlar Kurulu 23 Haziran seçimlerinde oy kullanacak tüm işçileri, demokrasi, adalet ve emeğin hakları mücadelesini güçlendirecek, ülkeyi yönetenlere "haklarımıza ve irademize saygı göster” mesajını verecek biçimde tercihlerini yapmaya çağırmaktadır.

- DİSK Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatının fona devredilmesi başta olmak üzere, işçi sınıfının haklarına yönelik tehlikeli adımlara karşı, DİSK üyesi veya diğer konfederasyonlara üye işçilerin, örgütlü-örgütsüz tüm işçilerin ortak mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizer.

- 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişinin 49'uncu yılında bu görkemli direnişin ve bugün işçi sınıfının karşı karşıya olduğu tehlikelerin işçilere anlatılmasının önemine dikkat çeken DİSK Başkanlar Kurulu, "15-16 Haziran'ın ışığında haklarımızı savunuyoruz” konulu bildiri, afiş çalışmaları, işyeri toplantıları, bölge temsilciler kurulları vb. aracılığıyla ülke çapında yaygın bir aydınlatma çalışmasının başlatılmasına karar vermiştir.  

- DİSK Başkanlar Kurulu, işçilerin kıdem tazminatı başta olmak üzere haklarına sahip çıkma iradesini bir kez daha göstermek, işçilerin "hak, hukuk, adalet” mücadelesini yükseltmek hedefiyle 15 Haziran 2019 tarihinde İstanbul Kartal'da bir miting düzenlenmesine karar vermiştir.

 

Bültene kayıt ol