Bursa'da krize karşı emekçilerin mücadelesi tartışıldı

17.12.2018 - 13:37
Haberi paylaş

Dün Bursa Yenişehir'de Antikapitalistler platformu tarafından düzenlenen toplantıda, şair ve yazar Roni Margulies'in sunumuyla ekonomik kriz ve emekçilerin mücadelesi tartışıldı.

Yoğun ilgi gören toplantıda, Roni Margulies, kapitalist dünya düzeninde ekonomik krizlerin kaçınılmaz olduğunu tarihten örnekler vererek açıkladı. Ekonomik krizlerin yoksullaşmanın, temel ihtiyaçlardan mahrum kalmanın ve eşitsizliklerin nedeni olduğunu söyledi.

Margulies, 1929 dünya ekonomik krizinden başlayarak dünyadaki önemli kriz dönemlerine, Türkiye ve Avrupa'dan da örnekler verdi. 1980'li yıllarda darbe sonrası Özal ile başlayan özelleştirme furyasından bahseden Margulies, bu özelleştirmelerin karşıtı olarak Türkiye düzleminde önemli fabrika direnişlerinden, protesto ve grevlerinden örnekler verdi.

Toplantıda, 2008 yılına gelindiğinde ABD'deki mortgage kredileriyle patlak veren krizin derinliği tartışılırken, bugünlerde gündemde olan Fransa ve Sarı Yelekliler eylemleri ve bu eylemlerdeki talepler ele alındı.

45 dakikalık bir sunumun ardından soru cevap kısmına geçilirken, katılımcılar krizin derinliği üzerine sorular yönelttiler.

Yenişehir'deki buluşmada, özellikler Suriyeli göçmenlerin yarattığı ucuz iş gücü üzerindeki algının yanlış bir algı olduğu konuşuldu ve göçmenlerle dayanışmanın önemi vurgulandı.

Katılımcılar, Yenişehir'de uzun zaman sonra böyle bir toplantının onları oldukça memnun ettiğini ve benzer toplantıların örgütlenmeye devam edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Bültene kayıt ol