Hekimler yasağa rağmen eylemdeydi

03.11.2018 - 03:23
Haberi paylaş

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından nöbetleri yasaklanan hekimler, buna rağmen "Hekimler kandırmaca değil, haklarını istiyor" diyerek Kadıköy İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı.

İstanbul Tabip Odası, doktor Fikret Hacıosman'ın öldürülmesinin birinci ayında "Hekimler kandırmaca değil, haklarını istiyor" sloganıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

ETHA'da yer alan habere göre, eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, sağlıkta şiddeti önleyecek bir yasasın çıkması için bir ay boyunca eylem yaptııklarını ancak Mecliste görüşülen yasasın hiçbir çaydırıcılığının olmadığını söyledi.

Saip, "Aynı maddeler tekrar edilmiş. Bu yasa aynı zaman da hekimlerin çalışma hakkını da elinden alıyor. Bu yasa sadece yahudi hekimlerin çalışmasını engelleyen Hitler Almanya'sında görülmüştür. Biz sağlıkta dönüşümün ekonomik krizle birleşince ilerleyen süreçte ciddi problem yaratacağını biliyoruz ve bunun için şimdiden söylediğimiz her söz baskı altına alınıyor" dedi.

6 yıllık eğitimden geçen hekimlere mecburi hizmeti bitene kadar diplomasının verilmeyeceğini belirten Saip, bunun hekim intiharlarına neden olabileceğini vurgulayarak, yasaya tüm toplumun karşı çıkması gerektiğini vurguladı.

Yaygın eylemler

Evrensel'in haberine göre, İzmir Tabip Odası da sağlıkta şiddete ve görüşülen yasa tasarısına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Tasarıyı protesto eden İzmir Tabip Odası, ‘Hekimler kandırmaca değil, haklarını istiyor’ talebi ile nöbet etkinliği düzenledi.  Hekimler, etkinlikte imza kampanyası düzenleyerek stant açtı.

‘İş güvencesi, can güvencesi, yaşam hakkı, çalışma hakkı istiyoruz’, ‘Eyy atamamızı yapmayanlar yakında tepemiz atacak!’, ‘Hekim işsiz, hastalar hekimsiz’,’Sağlıkta şiddet sona ersin’ dövizleri taşıyan Tabip Odası üyeleri, TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarına karşı imza standı açarak ‘Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılsın’ talebinde bulundular. Hekimler küçük bir tiyatro oyunu ile de tepkilerini göstererek, ‘Sağlıkta şiddete son, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ sloganları attılar.

TTB'nin Twitter hesabından yapılan duyurulara göre, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Urfa, Antep ve Diyarbakır'da da basın açıklamaları yapıldı.

Bültene kayıt ol