Flormar direnişi devam ediyor: “Kazanana kadar vazgeçmeyeceğiz”

27.10.2018 - 12:35
Haberi paylaş

Sendikalı olmak istedikleri için işten atılan ve aylardır eylemde olan Flormar işçileri, kışın zor şartlarına rağmen eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.

Kocaeli Gebze ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) faaliyet gösteren Flormar Kozmetik Firması’nda sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan ve büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 132 işçinin 15 Mayıs'ta fabrika önünde başlattığı eylem devam ediyor.

Fabrika önünde mesai saatleri içinde bekleyen işçiler, yazın kavurucu sıcaklığında yürüttükleri eylemi kışın soğuk günlerinde de sürdürmekte kararlı. İşçiler, haklarını alana kadar eylemden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.  

14 yıl boyunca Flormar’a emek harcadığını belirten Nurhan Güler, “15 Mayıs’tan beri burada direniyoruz. İlk günkü coşkumuzu hiç kaybetmedik. Özellikle dayanışmamıza destek olunması bize daha fazla güç ve direnme azmi verdi” dedi. Eylemde oldukları süre boyunca birçok baskıya maruz kaldıklarını hatırlatan Güler, OHAL kalktıktan sonra baskıların arttığını söyledi. Güler, karşılaştıkları baskıları, “Vali’ye baskı uygulandı, o da bize baskı uyguladı. Ses araçlarımıza müdahale ederek sesimizin duyulmasına engel oldu. Pankartlarımızı söktüler, hatta kaldırımlarda oturmamıza bile izin vermediler. Ne kadar müdahale ederse etsinler biz burada olmaya, haklarımızı talep etmeye devam edeceğiz” diye belirtti. 

"İşsizlik maaşı alamıyoruz"

“Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hâller nedeniyle” iş sözleşmelerinin feshedildiğini bu yüzden de iş bulamadıklarını aktaran Güler, işsizlik maaşından da faydalanmadıklarını söyledi. Evi kirada olanların, çocuğu okuyanların ve kredi borcu olan arkadaşlarının olduğunun dile getiren Güler, “Her şeye rağmen burada direnmeye devam ediyoruz. Okulların açılması ile eğitim giderleri başladı. Çocuklarımızın okulundan geri kalmaması için bir dayanışma başlatıldı. Bu dayanışma ile yalnız olmadığımızı ve mücadelemizde haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. Bize gelen okul araç gereçlerinden fazla olanları bizde Batman’da ihtiyacı olan bir okula gönderdik ve dayanışma ağımızı genişlettik” diye konuştu.

"Tüm emekçilere umut olacak"

Güler, her şeye rağmen direnişlerine devam edeceklerini vurgulayarak “Kış geldi, havalar soğudu ama biz burada olmaya devam edeceğiz. Sürdürdüğümüz direniş artık Flormar direnişinin ötesinde işçiler adına bir misyon alarak devam ediyor. Hak talep eden bütün işçiler, emekçiler adına buradayız. Bizim kazandığımız mücadele direnişte olan tüm emekçilere bir umut olacaktır. Bundan kaynaklı tüm şartları zorlayarak direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Direnişin kendilerine yeni bir bakış açısı kazandırdığına ifade eden Zuhal Aktaş da, şunları dile getirdi: “Daha önce televizyonlarda işçi direnişlerini izliyordum. Polisin direnenlere nasıl zor kullandığını görüyordum. Hak talep etmenin karşılığı gaz bombası, su, şiddet oluyordu. Hatta atılan gazdan etkilenerek hayatını kaybeden insanlar oldu bu ülkede. Her izlediğim de canım yanardı. Şimdi ben burada direnişteyim ve daha iyi anlıyorum her şeyi. Her an bize de müdahale edebilirler bunu biliyorum ama vazgeçmeyeceğiz.” 

"Kadınlar isterse kazanır"

Aylardır süren direnişin kendisine güvenmeyi ve güçlü durmayı öğrettiğini belirten Aktaş, çalışırken pasif olduğunu fakat direniş ile birlikte kendini daha güçlü hissettiğini söyledi. Direnişten sonuç alana dek geri adım atmayacaklarını söyleyen Aktaş, şöyle devam etti: “Yılmayacağız. Kadınların yılmamak gibi gücü var. Hayatta daha güçlü, atılgan ve cesur olan taraf kadınlardır. Umarım bizim direnişimiz diğer kadılara cesaret verir ve pasif yaşamdan sıyrılırlar.  Çünkü kadınlar istediğind kazanamayacağı hiçbir şey yok.” 

Bir buçuk yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan Filiz Kılıç ise, içerde geçen her günün stresle geçtiğini anlattı. Direnişin kendine güç verdiğini, fabrika içinde yoğun bir baskı ve mobingin olduğunu sözlerine ekleyen Kılıç, şöyle dedi: “Her gün nasıl iş yetiştireceğiz telaşı ile çalışıyorduk. Hep daha fazla üretelim diye baskı görüyorduk. Tüm emeklerimize karşılık olarak aldığımız ödül işten çıkarılmak oldu. Orada geçen bir buçuk yıldan ise burada geçen aylar bana daha çok şey öğretti. Beraber çalıştığım ama hiç tanımadığım insanlar ile burada aile olduk.” 

"Asla geri adım atmayacağız"

Yaşamda dayanışmayı öğrendiklerini belirten Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Direniş çok güzel. Çok şey öğretti, kazanacağımıza da eminiz ama bizi endişelendiren şey sonrası. Fabrikadan içeri gireceğiz. Sendikalı olarak çalışmaya başlayacağız bunu biliyorum. Öte yandan bir korku var. Nasıl çalışacağız sorusu kafamızın bir yerinde sürekli duruyor. Farklı fabrikaların bizi işe almaması için yazılar gönderildiğini de biliyoruz. İşe döndüğümüzde mobbingin artacağının da farkındayız ama asla geri adım atmayacağız.”

(Mezopotamya Ajansı)

Bültene kayıt ol