15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL'in yarattığı mağduriyetleri gidereceği iddiasıyla kurulan komisyon, bir yılda 104 bin 789 başvurudan yalnızca 3 bin 110'unu inceledi ve 920 dosyada karar verdi. 880 itiraz başvurusunu reddeden komisyon, 40 başvuruyu kabul etti.
"Halka değil darbecilere karşı" ilan edildiği söylenen OHAL, kitlesel tutuklamalar ve işten çıkarmalarla işçi sınıfını hedef almıştı. KHK'lar ile mağdur edilenler o kadar yaygınlaştı ki, AKP dahil mağduriyetlerin olduğunu kabul ederek bunları gidermek için bir komisyon kurulmasını kararlaştırmıştı.
Ancak bu komisyon da mağduriyetleri gidermiyor.
OHAL KHK'leri ile birlikte 107 bin 175 kamu görevlisi ihraç edildi. KHK'ler ile toplamda 111 bin 895 idari tedbir kararı alındı. Bünyesindeki 80'i raportör olmak üzere 200 personele 104 bin 789 itiraz başvurusu iletildi.
OHAL Komisyonu, kurulduğu günden bu yana, bir yıl içinde 104 bin 789 itiraz başvurusundan sadece 3 bin 110'unu inceleyebildi. Ancak bunlardan bin 984'ü zaten daha sonra çıkarılan KHK'lerle iade edildi. Komisyona yapılan 206 başvuru ise adli işlemlerin devam ettiği mahkemelere gönderildi. Kurulduğundan bu yana 1 yıl geçen komisyon sadece 920 başvuru üzerinde karar verdi. 880 itiraz başvurusu reddedildi, sadece 40 başvuruya olumlu yanıt verildi.
920 dosya üzerinde karar veren komisyon, 880 kişinin adalet arayışını reddetti. Bu kişi ve kurumların itirazı için mahkeme yolu açılmış oldu. 40 itiraz başvurusu ise kabul edildi. Bu kişiler hakkında verilen komisyon kararının Devlet Personel Başkanlığı'na iletilmesi, kişilerin kamu görevine başlaması bekleniyor. Komisyon ayrıca, binlerce OHAL mağduru için, "OHAL Komisyon Başvuru Takip Sistemi" kurdu. Sistem şubat ayının ilk haftasında erişime açılacak. Mağdurlar, takip sistemi üzerinden sadece "Başvurunuzun incelemesi devam etmektedir" ya da "Başvurunuz hakkında verilen karar ilgili kuruma gönderilmiştir" ifadelerini görebilecek.